Türkiye, 2024 Yılıyla Sigarada Dünya Şampiyonu Olacak!

Prof. Dr. Şevket Özkaya, Türkiye’nin 2024’te 150 milyar 400 milyon sigara tükettiğini belirterek, sigara kullanımında dünya birincisi olduğumuzu vurguladı. Yıllık kişi başı ortalama tüketim ise 17,1 paket. Yeni filtre tasarımları, kullanıcıların nikotin alımını artırarak bağımlılığı körüklüyor.

Prof. Dr. Şevket Özkaya, Türkiye'nin 2024'te 150 milyar 400 milyon

Türkiye’de Sigara Tüketimi Rekor Kırdı

Göğüs hastalıkları alanında uzman olan Prof. Dr. Şevket Özkaya, 2024 yılında Türkiye’de toplam 150 milyar 400 milyon dal sigara tüketildiğini açıkladı. Türkiye’nin sigara kullanımı noktasında dünya sıralamasında ilk sırada bulunduğunu belirten Özkaya, “Neredeyse tüm bireyler, yeni doğan bebekler dahi, yılda 100 paket sigara içmiş kadar sigara tüketmiş durumda” ifadelerini kullandı.

Artan Tüketim ve Sigara Bağımlılığı

Prof. Dr. Şevket Özkaya, sigara kullanımı hakkında detaylı bilgiler vererek, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “dünyada en hızlı yayılan ve en uzun süreli salgın” olarak tanımlanan sigara kullanımının, gelişmiş ülkelerde azalma gösterirken, gelişmekte olan ülkelerde artmaya devam ettiğini vurguladı. Nikotin bağımlılığının yaygın bir sorun haline geldiğini dile getiren Özkaya, Türkiye’nin kişi başına düşen sigara tüketiminde 17,1 adet ile dünya genelinde birinci sırada olduğunu açıkladı. Yunanistan ile İsrail ise sırasıyla 15.7 ve 15.5 adetle takip ediyor.

Sigaraların Gizli Hileleri

Özkaya, sigara paketlerinin içindeki gizli hilelere de dikkat çekti. “Sigaradan kaynaklanan katran, izmaritin üstünde bıraktığı sarı kahverengi kalıntılarla kullanıcıları tiksindirirken, bu durum sigarayı bırakmalarını da zorlaştırıyor. Yenilikçi bir yöntem olarak, izmarit kısmını daha derin yerleştirerek, kullanıcıların bu zifti görmelerini engellemeye çalışan yeni sigara tasarımlarının ortaya çıktığını” belirtti. Bu yeni tasarım, kullanıcıların sigara içiminde daha fazla nikotin aldığını ve dolayısıyla bağımlılığı artırarak kanserojen maddelere daha fazla maruz kaldıklarını açıkladı. Türkiye’de içilen sigara miktarının rekor seviyelere ulaştığının altını çizen Özkaya, bu durumun bireylerin stresle başa çıkma çabaları nedeniyle daha fazla sigara içmesine sebep olduğunu vurguladı.