Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Görüşmelerinin Ardından Açıklama
TÜRK-İŞ’in Genel Başkanı Ergün Atalay, Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinin ardından zam teklifi ile ilgili bilgiler paylaştı. Atalay, “Sendikalar, üyelerinin görüşlerini alacak. Eğer işçiler bu teklifi kabul ediyorsa, ‘evet’ dedikleri takdirde yola devam edeceğiz; aksi takdirde ‘hayır’ diyerek alternatif çözümler arayacağız” ifadelerini kullandı.
Toplantı Sonrası Yapılan Açıklamalar
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen toplantının ardından, Ergün Atalay, TES-İŞ Genel Merkezinde sendika yöneticileriyle bir araya gelerek yaklaşık 90 dakika süren bir görüşme gerçekleştirdi. Yapılan toplantı sonrasında zam teklifine dair bilgi veren Atalay, “Günlük brüt çıplak ücreti 1400 liranın altında olan işçilerin maaşları 1400 liraya yükseltilecek. Ayrıca, tüm çalışanlara 1400 lira üstü için seyyanen her bir çalışana 40 lira zam yapılacaktır. İlk altı ay için yüzde 24’lük bir artış, ikinci altı ayda ise ilk brüt çıplak ücrete 50 lira zam uygulanacak” dedi. Enflasyonun artışına göre, ek artışların da devreye alınacağı bilgisini verdi.
İkramiye ve Sosyal Haklarda Düzenlemeler
Atalay, teklifin içeriğindeki ek primlere de dikkat çekerek, “Diğer işçiler için yüzde 3 oranında bir zam söz konusu. Yüzde 7 oranında maaş alan 150 bin kişinin de durumu göz önüne alınacak. Düşük maaş alan iş yerlerinde yeni giriş ücretleri düzenlenecek. Tüm bu değişiklikler maaşın yanı sıra ikramiye ve sosyal yardımlara da yansıyacak” şeklinde konuştu.
Kararın asıl belirleyicisinin işçiler olduğunu vurgulayan Atalay, “Bu süreçte, sendikacı arkadaşlarımız durumu il ve ilçelerde üyelerine danışarak netleştirecek. Eğer işçi teklifi onaylarsa, ‘evet’ diyecekler, aksi takdirde farklı bir yol izleyeceğiz” dedi. Ayrıca, yapılan önerilerin henüz resmi bir imzaya dönüşmediğini, sadece bakanlığın ve işveren sendikasının bu görüşmelere katıldığını sözlerine ekledi.
Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı