Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Toplantısı, Kuzey Kıbrıs’ta gerçekleştirildi

Binali Yıldırım, Türk Devletleri Teşkilatı’nın Aksakallar Konseyi toplantısının Kuzey Kıbrıs’ta gerçekleşmesini, yapılan eleştirilere yanıt olarak değerlendirdi. Toplantıda ekonomik iş birliği ve Orta Koridor’un önemi vurgulandı. 34 harften oluşan ortak alfabeye ilişkin bildirimler de yapıldı.

Binali Yıldırım, Türk Devletleri Teşkilatı'nın Aksakallar Konseyi toplantısının Kuzey Kıbrıs'ta

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, “Kuzey Kıbrıs ve Güney Kıbrıs üzerinden kurumumuza karşı yöneltilen iddialara karşı, bugün burada Kuzey Kıbrıs’ta Aksakallar Toplantısı’nın yapılması en anlamlı yanıt olmuştur” şeklinde açıklamalarda bulundu.

17. Aksakallar Konseyi toplantısı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Girne şehrinde başladı. Toplantıya Binali Yıldırım’ın yanı sıra TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev ile birlikte KKTC Aksakalı İsmail Bozkurt, Azerbaycan Aksakalı Hasan Hasanov, Kazakistan Aksakalı İkram Adırbek, Kırgızistan Aksakalı Apas Dzhumagulov ve Özbekistan Aksakalı Sadıkcan Turdiyev de katıldı. Toplantıda konuşan Yıldırım, KKTC’de buluşmanın büyük bir anlam taşıdığını vurguladı ve “KKTC, semerkand zirvesinde Türk Devletleri Teşkilatına gözlemci üye olarak dahil olmuştur. O günden bu yana, bu teşkilatta aktif bir rol üstlenmektedir” dedi.

Yıldırım ayrıca, Türkiye’nin savunma sanayi ve teknoloji konusundaki gelişmelerinin sergileneceği TEKNOFEST etkinliklerinin de eş zamanlı olarak düzenlendiğine dikkat çekti.

Yıldırım, “Burada Türk dünyasının birleşik yolculuğu için yeni bir güç ve enerji oluşturmak amacıyla bir araya geldik. Türk dünyasının güçlenmesi ile ekonomik entegrasyon, sürdürülebilir kalkınma ve dijital geleceğin önemini vurgulamak üzere Bişkek Zirvesi’nde, Türk dünyası 2040 vizyonunu gerçekleştirecek 16 anlaşma imzalandı” dedi. Ayrıca, Orta Koridor’un güçlendirilmesinin üzerinde durdu ve “Doğu-batı ticaretinin yıllık değeri yaklaşık 600 milyar dolardır. Bu ticaret yolunun hangi güzergâhlardan geçeceği kritik öneme sahip” ifadesini kullandı.

“Kuzey Koridor, Güney Koridor ve Orta Koridor gibi dört alternatif yol mevcut. Bu yolları maliyet ve zaman açısından değerlendirdiğimizde, Orta Koridor’un en avantajlı olduğunu görüyoruz. Tarih boyunca İpek Yolu gibi birçok vazifeyi üstlenmiş olan bu güzergâh, Türk devletleri açısından ekonomik kalkınmanın sağlanması için önemli” ifadelerini kullandı. Yıldırım, Doğu-Batı arasındaki enerji güvenliğine katkı sunduğunu da sözlerine ekledi.

Ayrıca, Türk Devletleri Teşkilatı’nın 20-22 Mayıs tarihlerinde Budapeşte’de gayri resmi liderler zirvesi düzenleyeceğini belirten Yıldırım, orada kritik gelişmelerin yaşanacağını da duyurdu.

Son olarak, TDT Genel Sekreterliği tarafından yayımlanan 34 harften oluşan ortak alfabeye yönelik bilgilendirmelerin üye devletlere yapıldığını belirtti. Yıldırım, 16. Aksakallar toplantısında alınan kararların, Ekim ayında Azerbaycan’daki devlet başkanları zirvesinde sunulacağını ifade etti ve “Ortak Türk tarihinin detaylı bir şekilde gözden geçirilmesine yönelik çalışmalarımız sürüyor. Geçmişten bugüne tüm üye devletlerin kabul edebileceği ortak bir tarihin oluşturulması, geleceğimiz adına önemli bir sorumluluktur” dedi.

Toplantının daha sonra basına kapalı olarak devam ettiği belirtildi.