Tokat’ta Ailesel Akdeniz Ateşi (FMF) Vakaları Türkiye Ortalamasının İki Katına Çıktı
Tokat’ta genetiksel olarak geçiş gösteren Ailesel Akdeniz Ateşi (FMF) hastalığının, Türkiye genelindeki ortalamadan iki kat daha fazla görüldüğü tespit edildi. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ercan Çaçan, akraba evliliklerinin yaygın olduğu bu ilin yanı sıra Sivas ve Kastamonu, gibi bölgelerde ikamet eden vatandaşları genetik danışmanlık alması konusunda uyardı.
FMF: Genetik Geçişle Ortaya Çıkan BİR Hastalık
Tokat’taki bilimsel çalışmalara göre, genellikle her bin kişiden 4’ünde görülen FMF hastalığı, bu ilde her bin kişiden 8’inde teşhis ediliyor. Karın, göğüs ya da eklem ağrıları ve tekrarlayan ateş atakları ile kendini gösteren bu genetik hastalık, Akdeniz ve Ortadoğu kökenli topluluklarda daha sık görülmektedir. Türkiye’de ise özellikle Tokat, Sivas ve Kastamonu gibi iller, FMF açısından yüksek risk taşıyan bölgeler arasında yer almaktadır.
Genetik Danışmanlık Önemi Vurgulanıyor
Doç. Dr. Ercan Çaçan, genetik analizi yapılmamış akraba evliliklerinin, aynı mutasyonu taşıyan bireylerin çocuklarında FMF hastalığının ortaya çıkma riskini artırdığına dikkat çekti. FMF’in genellikle 20 yaşından önce başladığını ve erkeklerde daha sık görüldüğünü belirten Çaçan, hastalığın temelini MEFV genindeki mutasyonların oluşturduğunu ifade etti. Bu mutasyonlar nedeniyle vücuttaki inflamasyonun kontrolsüz hale geldiğini vurguladı. İki ebeveynden de mutasyona uğramış genlerin gelmesi gerektiği için, akraba evliliklerinin hastalığın yayılma riskini artırabileceğini söyledi.
Yanlış Teşhisler ve Gereksiz Ameliyatlar
FMF hastalığıyla ilgili yürütülen araştırmalara yer veren Önder Başkan, Tokat İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan 2016 yılı araştırmasının sonuçlarını aktardı. Bu araştırmaya göre Türkiye genelinde her bin kişiden 4’ünde bu hastalık görülürken Tokat’ta bu oran 8’e yükseliyor. Başkan, hastalığın çözümünün bulunamadığını ve teşhisinin zorluğuna dikkat çekerek, pek çok hastalıkla karıştırılma riski olduğunu ifade etti. Bu durumun, insanların gereksiz yere apandisit, bağırsak düğümlenmesi ve karaciğer ameliyatı geçirmelerine neden olabileceğini söyledi.