Ticaret Bakanlığı’ndan Aldatıcı Reklamlara Sert Ceza
Bu yılın Ocak ayından Temmuz ayına kadar geçen süreçte, Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, aldatıcı reklamlara ve haksız ticari uygulamalara karşı yaptığı denetimlerde 875 dosya tespit ederek, toplamda 156,8 milyon lira idari para cezası kesildi.
Reklam Denetimleri Devam Ediyor
Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Reklam Kurulu, tüketicilerin yanıltıcı reklam ve uygulamalardan korunmasını sağlamak amacıyla denetimlerini sürdürmeye devam ediyor. Temmuz ayında gerçekleştirilen 359 sayılı toplantıda, 134 dosya ele alındı ve toplamda 15,7 milyon lira ceza kararı verildi. Bu toplantıda, sağlık ürünleri, gıda takviyeleri, emlak ilanları, turizm, iletişim ve finans hizmetleri gibi alanlarda yapılan reklamlar değerlendirildi.
Yasalara Aykırı Dosyalar Hakkında Cezai İşlemler
Toplantıda, ele alınan 134 dosyanın 122’si mevzuata aykırı bulunarak durdurma cezası uygulandı. Bu dosyalar için toplamda 15 milyon 733 bin 665 lira idari para cezası kesildi. Ayrıca, tüketici mağduriyetlerini önlemek amacıyla 3 dosya için erişim engeli kararı alındı.
Aldatıcı Uygulamalara Karşı Etkili Önlemler
Yılın ilk altı ayında, Reklam Kurulu 970 dosya üzerinde analiz yaptı. Bu dosyalardan 875’i aldatıcı veya haksız uygulama kategorisine girmekteydi. Toplamda 156 milyon 856 bin 697 lira idari ceza kesilen bu dosyalar arasında 73’ü erişim engeli tedbiriyle birlikte değerlendirildi.
Reklam Kurulu, yalnızca tüketicilerin korunması değil; aynı zamanda sektörlerdeki haksız rekabetin de önlenmesi için mücadele etmekte. Yanıltıcı reklamlar nedeniyle oluşan fiyat dengesizliklerine karşı da etkin çözümler sunuluyor.
Ticaret Bakanlığı, vatandaşlarının ihtiyaçlarını istismar eden ve mevzuata aykırı olan her tür yanlışı ortadan kaldırmak adına kararlılıkla çalışmalarına devam edeceğini duyurdu.