Ticaret Bakanlığı, e-ticaret sitelerinde yüksek fiyat artışları tespit edilen işletmelere ek yaptırım uygulayacak.

2 Dakika Okuma

Ticaret Bakanlığı, e-ticaret sitelerinde satışa sunulan ve şikayet konusu olan ürünler hakkında tespitler gerçekleştirildiğini, fahiş fiyat artışı yaptığı değerlendirilen işletmelere ilave yaptırım uygulanacağını duyurdu.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, e-ticaret sitelerinde satışa sunulan ve şikayet konusu olan ürünler hakkında tespitler yapıldığı, fahiş fiyat artışı yaptığı değerlendirilen işletmelere aykırılık başına 1 milyon 806 bin 177 liraya kadar idari para cezası uygulanmasına karar verileceği bildirildi.

Açıklamada, ‘e-ithalat’ olarak bilinen basitleştirilmiş gümrük sistemi çerçevesinde, 1 Şubat’ta yürürlüğe girecek mevzuat değişikliği sonrasında bazı şikayetlerin ulaştığı ifade edildi.

Bu kapsamda, e-ticaret pazaryerlerinde satışa sunulan ve şikayet konusu olan ürünler hakkında tespitlerin yapıldığı vurgulanan açıklamada, “Olası fiyat artışlarının, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde incelenmesi gerekliliği doğmuştur. Bu doğrultuda, Bakanlığımızca derhal harekete geçilerek, ilgili e-ticaret pazaryerlerinde geniş kapsamlı incelemeler başlatılmış, yüksek oranlı fiyat artışları yaptığı değerlendirilen işletmelere ilişkin pazaryerlerinden sürekli olarak bilgi ve belge talep edilmektedir” denildi.

Bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda, fahiş fiyat artışı tespit edilen ürünlerin ilgili kanundaki fahiş fiyat artışına ilişkin hükümlere aykırılık oluşturduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Bu kapsamda, mevzuata aykırı şekilde fiyat artışı yapılan ürünlere erişimin derhal engellenmesi yönünde e-ticaret pazaryerlerine talimat verilmiştir. İnceleme sürecinde elde edilecek denetim sonuçlarının, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulunda görüşülmesi sonucunda, fahiş fiyat artışı yaptığı değerlendirilen işletmelere, aykırılık başına 1 milyon 806 bin 177 liraya kadar idari para cezası uygulanacağı kararlaştırılmıştır” denildi.

Bakanlığın, tüketici sağlığının ve güvenliğinin korunması, adil ticaretin sağlanması, şeffaf ve tüketici dostu piyasa düzeninin oluşturulması, kurallara uygun şekilde faaliyet gösteren ticari işletmelerin haksız rekabetten korunması amacıyla mücadeleyi sürdüreceği vurgulanan açıklamada, toplumsal hassasiyetleri fırsata çevirerek haksız kazanç sağlamaya yönelik bu tür uygulamalara karşı denetimlerin aralıksız devam ettiği belirtildi.

İhlas Haber Ajansı

Bu Makaleyi Paylaş
Exit mobile version