Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay’dan Çarpıcı Açıklamalar
Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla basın mensupları ile yemekte bir araya geldi. Sendikanın genel merkezindeki yemekte Ay, tekstil sektöründe son durumu değerlendirdi.
İstihdamda Düşüş ve Sorunlar
Çalışma hayatında sorunlar yaşandığına dikkati çeken Ay, genel ücretlerin düşük olduğunu ve sendikal örgütlenmede sorunlar yaşandığını söyledi. Türkiye’nin hazır giyim ve tekstil sektörünün üretim gücünü ve yeteneğini korumakla mücadele ettiğini dile getiren Ay, “Gerçekten bu çok ciddi bir mücadele. Pandemi sürecinden sonra çok büyük sıkıntılarla mücadele eden sektörümüz bugün ağır bir kan kaybıyla karşı karşıya” dedi.
Küresel ekonomik belirsizlikler ve tarife savaşlarının imalatçı ülkeleri ve markaları yeni pazar arayışlarına sevk ettiğini belirten Rafi Ay, ithalatın hızla arttığını vurguladı. Ay, “Firmanın sayısı düşüyor, hazır giyim ithalatında dikkat çekici bir yükseliş var” ifadesini kullandı.
İthalat ve İhracat Dengesindeki Sorunlar
2022 yılından itibaren ihracat ve ithalat dengesinin tersine döndüğünü belirten Ay, “Yıllık bazda hazır giyim ihracatı 2022’ye göre 2024 sonunda yüzde 10 azaldı. Hazır giyim ithalatı ise yüzde 55.42 arttı. Çok ciddi bir artış var” dedi. 5 aylık dönemde yaşanan kaybın 776 milyon doları bulduğuna dikkat çekti.
Ucuz İş Gücü Problemi
Türkiye’deki tekstil sektörünün hızla kan kaybettiğini vurgulayan Ay, “Ucuz iş gücünün hiç sonu yok. Türkiye’de ucuz iş gücü var diye kullanılırdı; şimdi Mısır ve Mena Bölgesi gibi yerlerde ucuz emek aranmakta” ifadelerini kullandı.
Üretim Araçlarını Kaybetme Riski
Tekstil sektörünün geçmişte birçok kriz atlattığını belirten Ay, “Bugünkü kriz farklı sonuçları olacak bir kriz. Elimizdeki üretim araçları gidiyor” şeklinde konuştu. Firmaların kapanması ve küçülmesi ile karşı karşıya kaldıklarını ifade etti.
Tekstil Sektörünün Kadın İstihdamındaki Yeri
Tekstil sektörünün istihdam kapasitesine dikkati çeken Rafi Ay, “İmalat sanayinde çalışan kadınların yüzde 35 ile 40’ı tekstil sektöründe çalışıyor. Kadın-erkek dengesinin birbirine yakın olduğu tek sektör tekstil sektörü” dedi. Bu durumun, sektörün önemini artırdığına vurgu yaptı.
Nisan ayı itibariyle iş yeri sayısında 2 bin 960 adet azalmanın yanı sıra, istihdamda 68 bin kişilik bir kaybın yaşandığını belirten Ay, “2022 sonu itibariyle 1 milyon 305 bin olan istihdam sayısı, 2025 Nisan ayı itibariyle 990 bine geriledi” diye konuştu.
Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı