Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Tayland’da Anutin Charnvirakul, Paetongtarn Shinawatra’nın görevden alınmasının ardından yeni başbakan olarak seçildi

    Tayland’da Anayasa Mahkemesi, eski Başbakan Paetongtarn Shinawatra’yı etik ihlali nedeniyle görevden aldı. Bugün Parlamento’da yapılan oylamada Anutin Charnvirakul, 247 oyla yeni başbakan seçildi. Anutin, Shinawatra ailesinin yerine geçerek siyasi dengeleri değiştirdi.

    Tayland'da Anayasa Mahkemesi, eski Başbakan Paetongtarn Shinawatra'yı etik ihlali nedeniyle

    Tayland’da Yeni Başbakan Anutin Charnvirakul Seçildi

    Tayland’da, eski Kamboçya lideri Hun Sen ile yapılan telefon görüşmelerinin basında yer almasının ardından görevden alınan Başbakan Paetongtarn Shinawatra’nın yerine, Anutin Charnvirakul bugün gerçekleştirilen parlamenter oylama ile yeni başbakan olarak belirlendi. Anutin, 492 milletvekilinin katıldığı oylamada 247’nin üzerinde oy alarak Tayland’ın 32. başbakanı oldu.

    Paetongtarn Shinawatra’nın Görevden Alınması

    Geçtiğimiz hafta, Tayland Anayasa Mahkemesi, Hun Sen ile yaptığı görüşmelerin ifşası nedeniyle Paetongtarn Shinawatra’nın görevden alınmasına karar vermişti. Bu gelişmenin ardından, parlamento yeni bir başbakan seçmek üzere toplandı ve oylama neticesinde Anutin Charnvirakul’un ismi öne çıktı.

    Anutin Charnvirakul’un Siyasi Geçmişi

    58 yaşındaki Anutin, Tayland’ın tanınmış iş insanı Chavarat Charnvirakul’un oğludur ve son 20 yıldır aktif bir siyasetçi olarak öne çıkmaktadır. Anutin, siyasi kariyerine Thaksin Shinawatra’nın kurduğu Thai Rak Thai Partisi’yle başlamış ve çeşitli görevlerde bulunarak dikkat çekmiştir. Özellikle Covid-19 sürecinde Sağlık Bakanlığı’ndaki rolü, kendisine kamuoyu ve siyasi çevrelerden önemli bir destek kazandırmıştır.

    Tayland Siyasetinde Değişimler

    Shinawatra ailesinin son başbakanı olan Paetongtarn Shinawatra’nın görevden alınması, Tayland’daki siyasi iklimin ne denli değişken olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Anutin’in başbakanlık koltuğuna oturması, özellikle Shinawatra ailesinin sık sık yaşanan görevden almalarla birlikte siyasetteki etkinliğinin sona erip ermediği konusunda yorum ve spekülasyonları beraberinde getirdi.

    Ülkede son yıllarda başbakanlık görevinin sık sık el değiştirmesi, Tayland’ın dış politikasında istikrarsızlık oluşturma endişelerini gündeme getiriyor. Thaksin Shinawatra’nın, seçimler öncesinde ani bir şekilde ülkeyi terk etmesi ise kamuoyunda belirsizlik yaratıyor. Anutin Charnvirakul’un yeni hükümeti ne denli istikrar sağlayacak; bu, önümüzdeki günlerde dikkatle izlenecek bir gelişme olacak.