Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tarım Bakan Yardımcısı Gümen: “Şap Hastalığına İlişkin 4,1 Milyar Dolar Zarar İddiası Gerçekçi Değil”

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen, 4,1 milyar dolarlık zarar iddialarını reddederek, Türkiye’deki hayvancılığın sürdüğünü ve şap hastalığıyla etkili bir mücadele yürütüldüğünü vurguladı. Aşılamanın önemine dikkat çekerken, fiyat dalgalanmalarının kontrol altında tutulacağını belirtti.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen, 4,1

Şap Hastalığı ile İlgili Önemli Açıklamalar

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen, Tarımsal Strateji ve Politika Geliştirme Merkezinin (TARPOL) şap hastalığına dair yayına yansıyan rakamlarını kesin bir dille reddetti. Gümen, “Tüm hayvancılığın sona ermesi durumunda bile 4,1 milyar dolarlık bir zarar oluşması mümkün değildir. Bizim verilerimizde böyle bir kayıp yok. Bu tür rakamlar yanıltıcı ve hesaplamalar hatalı” ifadelerini kullandı.

Şap Hastalığı ve Aşı Üretimi

Bakan Yardımcısı Gümen, bir televizyon programında yaptığı açıklamada, şap hastalığının çift tırnaklı hayvanları etkileyen ve verim kayıplarına yol açan, ancak öldürücü olmayıp viral bir hastalık olduğunu belirtti. Hızla yayıldığını vurgulayan Gümen, Şap Enstitüsü’nün her yıl 50 milyondan fazla doz aşı üretmekte olduğunu, bu aşıların önemli bir kısmının yurtiçinde kullanıldığını, kalanının ise Azerbaycan’a gönderildiğini aktardı. Şap ile mücadelede en temel unsurun aşılar olduğunu belirten Gümen, 2023 yılında ilk kez ülkeye gelen Sat-2 aşısı ile benzer bir mücadele süreci yaşandığını hatırlattı.

Geçmiş Başarılar ve Gelecek Planları

Dünya Hayvan Sağlık Örgütü’nün Türkiye’yi 2023-2024 yılı mücadelesinde başarılı bir ülke olarak öne çıkardığını belirten Gümen, geçtiğimiz yıl şap hastalığı ile mücadelede elde ettikleri başarıyı %80 oranında bir düşüşle gösterdiklerini dile getirdi. Geçtiğimiz yıl üç aşılama çalışması gerçekleştirerek hastalığı bu seviyeye indirdiklerini hatırlatan Gümen, Hakkari ve Van’daki aşılamalarla birlikte hastalığın batıya yayılmasını engellemeyi başardıklarını aktardı.

Gümen, hayvan pazarlarının kapatılmasının oldukça önemli bir karar olduğunu vurgulayarak, bu önlemler kapsamında 81 ilde hayvan pazarlarını kapatacaklarını açıkladı. “Hastalık olmayan illerde ise hayvan hareketlerine izin vermeye devam ediyoruz” diyerek, kontrol önlemleri çerçevesinde durumu izlemeye devam edeceklerini bildirdi.

Mevcut Durum ve Gelir Hedefleri

TARPOL’un 4,1 milyar dolarlık kayıp raporunun hatırlatılması üzerine Gümen, Türkiye’nin yıllık hayvansal üretim rakamlarının 6-6,5 milyar dolar civarında olduğunu belirterek gerçekte bu zararın oluşmasının imkansız olduğunu yineledi. Aşılama süreci ile ilgili açıklamalarda bulunan Gümen, aşılanan hayvanların hastalığı hafif bir şekilde geçireceğini, bunun da kontrol altında tutulabileceğini ekledi.

Karkas et fiyatlarının düşüşü ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Gümen, geçen yılki düşüş ile kıyaslandığında şap hastalığı kaynaklı bir et fiyatı düşüşünün gerçekçi olmadığına dikkat çekti. “Üreticilerimizin daha iyi kazanmasını amaçlıyoruz. Fiyatlar kontrol altında yükselmeye devam edecek ve ihtiyaçlar arttıkça et fiyatları yükselecek” şeklinde konuştu.

Son olarak 2028’de hayvan ve karkas ithalatının gündemden kalkacağını belirten Gümen, bir kez daha sektörün geleceği için umut verici mesajlar verdi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı