Sosyal Kooperatif Modeli Türkiye İçin Hazır
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Türkiye’nin sosyal kooperatif modeli için uygun bir konumda bulunduğunu belirtti. Göktaş, “Sosyal kooperatiflerle hedefimiz; aileler, kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve engelli bireylerin yaşam kalitesini artırmaktır” şeklinde ifadelerde bulundu.
Çalıştayda Gelecek Vizyonu Belirlenecek
Ankara Hakimevi’nde düzenlenen “Sosyal Hizmetler ve Bakım Hizmetlerinin Sunulmasında Sosyal Kooperatifler Çalıştayı”, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’nın işbirliğiyle gerçekleştirildi. Çalıştaya katılan Bakan Göktaş, toplumun ortak ihtiyaçlarına kalıcı çözümler sağlamak üzere bir araya geldiklerini vurguladı. “Bu çalıştay, sosyal kooperatifçiliği güçlü bir yapıya dönüştürmeyi amaçlıyor. Burada bulunan irade ve bilgi birikimi ile bu hedeflere ulaşabileceğimize inanıyoruz” dedi.
“Kaliteli ve Erişilebilir Bakım Modelleri” Vurgusu
Bakan Göktaş, sosyal kooperatifler aracılığıyla sağlanacak hizmetlerle toplumun iyilik halini artırmayı amaçladıklarını ifade etti. “Bu bağlamda, çocukların güvenle büyüyeceği, yaşlıların nitelikli bakım alacağı ve engelli bireylerin bağımsız yaşam sürdürebileceği bir ortam oluşturmayı hedefliyoruz” dedi. Sosyal hizmet ve bakım hizmetlerinin toplumsal dayanışmayı pekiştirdiğini belirten Göktaş, bu alana yapılan her yatırımın toplumsal refahı artıracağını kaydetti.
Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı
12. Kalkınma Planı çerçevesinde, sosyal hizmetlerin çeşitlendirilmesi ve toplum temelli uygulamalara öncelik verilmesi gerektiğini hatırlatan Göktaş, “2024-2028 dönemini kapsayan Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planımız, bakım ekonomisine yönelik önemli hedefler içeriyor. Çocuk bakım ve oyun odalarının artırılması gibi geniş bir öneri yelpazesi sunuyoruz” dedi.
Göktaş, 2025 Aile Yılı kapsamındaki aile dostu hizmetleri artırma yönündeki çabalarına da dikkat çekerek, “Aile ve Nüfus 10. Yılında, çocuklara, yaşlılara ve engelli bireylere hizmet ağımızı daha da genişleteceğiz” ifadelerini kullandı.
Geleceğe Yönelik Adımlar
Göktaş, sosyal kooperatiflerin önemli bir sosyal hizmet ekosistemi oluşturma potansiyeline sahip olduğunu belirterek, “Bugün atacağımız adımlar, gelecek nesillere bırakacağımız yeni bir sosyal hizmet kültürünün temellerini atacaktır. 5 ya da 10 yıl sonra Türkiye’nin sosyal kooperatif modeli ile nasıl büyük adımlar attığını görmek istiyoruz” dedi.
2025 Uluslararası Kooperatifler Yılı’nda Türkiye’nin bu alandaki deneyimlerinin küresel ölçekte tanıtılacağını vurgulayan Göktaş, çalıştaydan çıkacak önerilerin bu hedef doğrultusunda büyük öneme sahip olacağını ifade etti.


