Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Söke Ovası’ndaki Pamuk Üreticileri, Su Krisisi ile Mücadele Ediyor

Söke Ovası’nda pamuk üreticileri, sulama sezonunda su sıkıntısı yaşıyor. Çiftçiler, üst bölgelere verilen sulamanın kendilerine ulaşmadığını belirterek Devlet Su İşleri (DSİ) ve yetkililerle sorunlarını paylaştı. Ali Akça’nın da katıldığı toplantıda, yeterli suyun olmaması nedeniyle ürün kaybı yaşanabileceği vurgulandı.

Söke Ovası'nda pamuk üreticileri, sulama sezonunda su sıkıntısı yaşıyor. Çiftçiler,

Söke Ovası’nda Su Krizi Başgösterdi

Söke Ovası’nda pamuk üreticileri, su sıkıntısıyla bir kez daha yüzleşmek durumunda kaldı. Sulama sezonunun başlamasıyla birlikte Söke Sulama Birliği’nde bir araya gelen çiftçiler, karşı karşıya oldukları zorlukları aktardı. Büyük bir kısmı su bekleyen pamuk tarlalarının, yüksek sıcaklık ve yetersiz sulama nedeniyle yanma riskine girdiği bildirildi.

Toplantıda Çiftçilerin Sorunları Dile Getirildi

Bu önemli toplantıya Söke Kaymakamı Ali Akça, Devlet Su İşleri (DSİ) ve Sulama Birliği yetkilileri ile çok sayıda çiftçi katılım sağladı. Çiftçiler, sulama suyunun yüksek bölgelerde israf edilmesi nedeniyle Söke’ye yeterli suyun ulaşmadığını ifade ederek duruma karşı isyan etti. Sorunlar, DSİ Bölge Müdürü’ne de iletildi.

“Her Yıl Aynı Sorunla Karşılaşıyoruz”

Pamuk üreticileri, her yıl benzer bir sorunun yaşandığına dikkat çekerek, “Söke Ovası barajların en uç noktasıdır. Üst bölgeler daha avantajlı durumda. Bize ulaşan su, bırakılan suyun son kısmıdır. Bu yıl Söke’de yaklaşık 80 bin dönüm buğday ekili alana tav suyu verildi. Şimdi pamukların acilen sulanması gerekiyor. DSİ’den saniyede en az 45 metreküp su talep ediyoruz. Bu miktar sağlanırsa, sulamada ufak tefek problemlerle süreci geçirebiliriz. Ancak çoğu zaman bu oran sağlanamıyor ve bu da pamukların zamanında sulanamaması ile ürün kaybına neden oluyor” ifadelerini kullandı.

Destek Beklentisi Artıyor

İlk sulamanın 8-10 gün içerisinde tamamlanabilmesi için yeterli miktarda suyun ovaya ulaştırılmasının şart olduğunu vurgulayan çiftçiler, sulama yapılamayan çok sayıda arazinin bulunduğunu ve bu durumdan kaygı duyduklarını belirtti. “Geçen yıl geç yapılan sulama sonucu önemli zararlar gördük. Bu yıl ise DSİ’den daha fazla destek bekliyoruz” diyerek taleplerini dile getirdiler.