Bosna Hersek’te Sırp Liderie Hakkındaki Tutuklama Emri İptal Edildi
Bosna Hersek’in yerel makamları, anayasal düzeni ihlal etme ve ayrılıkçılıkla suçlanan Sırp lider Milorad Dodik’e ilişkin mevcut tutuklama kararını kaldırdı.
Gönüllü İfade Verdi
Bosna Hersek Mahkemesi, Dodik’in Mart ayından bu yana ifade vermekten kaçındığına dair bir bilgi sundu. Sırp lider, avukatıyla birlikte gönüllü olarak savcılığa gelerek, şüpheli sıfatıyla ifade verdi. Yapılan açıklamada, “Şüpheli Milorad Dodik, 4 Temmuz tarihinde avukatıyla birlikte Bosna Hersek Savcılığına gelerek ifade vermiştir” bilgisi yer aldı. Dodik, ayrılıkçılık suçlamasıyla ilgili yürütülen soruşturma sonrası adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı ifade edildi. Yetkililer, Dodik’in düzenli olarak imza vermesi gerektiğini, aksi takdirde yeni bir tutuklama kararıyla karşılaşabileceğini vurguladı.
Sırp Cumhuriyeti Başkanı Açıklama Yaptı
Sırp Cumhuriyeti’nin (RS) başkanı olarak görev yapan Dodik, bu süreçle ilgili yaptığı açıklamada, “Bu durum benim için önemli bir adım olduğu kadar, kötü niyetle hareket eden ve Bosna Hersek’teki istikrarsızlıkları artırmaya çalışanlara karşı da bir mesajdır” şeklinde belirtmelerde bulundu.
Bosna Hersek’deki basında, Dodik’in tutuklama kararının kaldırılmasıyla ilgili olarak ülkedeki siyasetçiler arasında bir süredir devam eden müzakereler sonucunda bu gelişmenin yaşandığına dair yorumlar yer aldı.
Geçmişte Yaşanan Olaylar
Dodik, Şubat ayında Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi’nin kararlarını yerine getirmediği gerekçesiyle bir davada 1 yıl hapis cezasına ve 6 yıl boyunca siyasi görevden men cezasına çarptırılmıştı. Dodik’in avukatları, bu karara itirazda bulunarak yargı sürecini uzatmayı seçti. Ayrıca, mahkeme kararına tepki olarak RS entegrasyonu bazı devlet kurumlarının faaliyetlerini yasaklayan düzenlemeler kabul edilmişti. Bu gelişmeler, Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi tarafından askıya alınmış ve yeni bir krizin fitilini ateşlemişti.
Dodik’in, Bosna Hersek mahkemesinin yetkilerini tanımayarak ifade vermeyi reddetmesi üzerine, hakkındaki gözaltı ve tutuklama emirleri ülke genelinde yürürlüğe girmişti. RS yerel polisi, bu tutuklama emirlerini uygulamaktan kaçınmış, Dodik ise bu süreçte yurt dışına seyahat yapmayı başarmıştı.
Dodik öncülüğündeki Sırp siyasiler, devlet düzeyindeki müessese ve güvenlik kurumlarının RS entitesindeki faaliyetlerini yasaklamaya yönelik girişimleriyle, Bosna Hersek’te devlet kurumları ve Sırp Cumhuriyeti arasında çatışma ve iç savaş korkusunu artırma riski taşımaktaydı. Bu karmaşa, 1992-1995 yılları arasındaki savaşın ardından yaşanan en ciddi kriz olarak değerlendirilmekteydi.