Şırnak’taki Kadınlar, Kış Hazırlığı İçin Güneşli Günlerde İmece Usulü Ekmek Pişiriyor

2 Dakika Okuma

Şırnak’ta Kadınlar Kışa Hazırlanıyor

Şırnak’ta kış aylarının getirdiği zorluklar nedeniyle kadınlar, güneşli günlerde ekmek pişirmek için bir araya geliyor. Her bir hane için 200 ekmek üreten kadınlar, imece usulü çalışarak kış boyunca yeterli stok oluşturmaya gayret gösteriyor.

Beytüşşebap’ta Ekmek Pişirme Geleneği

Kış öncesinde, Şırnak’a bağlı Beytüşşebap ilçesinde kadınların yoğun bir mesaisi var. Her aile için kış aylarında kullanılmak üzere 200 ekmek üretmeleri gerekiyor. Güneşli havalarda bir araya gelen kadınlar, her gün farklı bir evde ekmek pişiriyor. Birlikte çalışarak kış hazırlığı yapan kadınlar, bu geleneklerini yıllardır sürdürüyor. İlçe merkezinin yanı sıra köylerde de kışın soğuk ve kar yağışlı geçmesi nedeniyle, güneşli günleri fırsat bilen kadınlar sabahın erken saatlerinden itibaren ekmek pişirme işine girişiyor. Hazırladıkları ekmekleri kış boyunca tüketmek üzere saklıyorlar.

Cemile Cin: Ekmek Pişiriyoruz, Birlikte Güçlüyüz

Kadınlardan Cemile Cin, uzun zamandır ekmek pişirdiklerini dile getirdi. Cin, “Her yıl bu dönemde ekmek pişirip ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz. Tüm kadınlar bir araya geliyor, her birimiz farklı görevler üstleniyoruz. İki günde bir bir evin ekmeklerini pişiriyoruz ve bu gün, 100’den fazla ekmek yapmayı planlıyoruz. Ailelerin büyüklüğüne göre ekmek miktarını ayarlıyoruz. Kış ayları oldukça soğuk geçtiği için evde kalıyoruz. Bugün hava güzel, hem sohbet ediyoruz hem de işimizi yapıyoruz. Bu, asırlardır süregelen bir gelenek. Birlikte yardımlaşarak faaliyetlerimizi sürdürmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Kadınların, sonbahar boyunca kar yağana kadar sürecek olan ekmek pişirme çalışmaları, dayanışmanın güzel bir örneğini sergiliyor.

Bu Makaleyi Paylaş
Exit mobile version