Silifke’de Coğrafi Tescilli Çileğin Hasadı Başladı; Yurt Dışına İhracat Hız Kesmeden Devam Ediyor

Mersin’in Silifke ilçesinde hasadı yapılan coğrafi tescilli çilek, yurt içi ve Rusya, Ukrayna, Katar gibi ülkelere ihraç ediliyor. İbrahim Kaynar, 7 bin dönüm alanda 50 ton rekolte beklediklerini ve ihracat fiyatının 90 TL olduğunu belirtti.

Mersin'in Silifke ilçesinde hasadı yapılan coğrafi tescilli çilek, yurt içi

Mersin’in Silifke ilçesi, coğrafi tescil işaretine sahip Silifke çileği ile dikkat çekiyor. Açık alanlarda hasatına başlanan bu meyve, Türkiye’nin iç pazarının yanı sıra Rusya, Ukrayna ve Katar gibi ülkelere de uçakla ihraç ediliyor. İhraç edilen çileğin kilogram fiyatı 90 TL olarak belirlenirken, iç piyasada ise çileğin fiyatı 75 TL’den alıcı bulmakta.

Mersin, yaş meyve ve sebze üretiminde önemli bir yere sahip ve her yıl çeşitli meyveler hasat ediliyor. Bahar aylarının gelmesiyle birlikte Silifke’de çilek ile birlikte erik ve kayısı gibi meyvelerin de hasadı gerçekleşiyor. Özellikle bu bölgede, çilek üretimi birçok aile için geçim kaynağı oluşturuyor. Havalimanının da devreye girmesiyle, hasat edilen ürünler hem yurt içinde hem de yurt dışında pazar bulabiliyor.

Bu yıl Silifke’de 7 bin dönüm alanda çilek üretimi yapıldığını ve toplamda 50 bin ton ürün beklediklerini açıklayan Atayurt Hal Dernek Başkanı İbrahim Kaynar, Arkum, Atakent, Kurtuluş, Bahçeköy, Sökün ve Çeltikçi mahallelerinde yoğun bir çilek üretimi olduğunu belirtti.

Kaynar, “Silifke ovasında tahmini 5 bin dönüm açık alanda, 2 bin dönüm de örtü altında çilek üretimi gerçekleştiriyoruz. 50 bin ton rekolte bekliyoruz. Hasat tamamlandı. Bayram döneminde bazı sıkıntılar yaşadık fakat şu an fiyatlar oldukça iyi. Ürünlerimizi Rusya, Ukrayna ve Katar’a hava kargoları ile ulaştırıyoruz” ifadelerini kullandı.

İhraç edilen çileğin fiyatı 90 TL iken, iç piyasaya ise 75 TL’den verildiğini belirten Kaynar, bu durumun çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü ifade etti.