Sosyal medya burun estetiğine ilgiyi arttırdı Sosyal medya burun estetiğine ilgiyi arttırdı


Sedef hastalığı vücudun bazı bölgelerinde oluşan cilt hücrelerinin a normal şekilde fazla çoğalmasına neden olan bir cilt hastalığıdır. Diğer adı da psoriasisdir. Bulaşıcı bir hastalık değildir. Kişiden kişiye geçmemektedir. Hastanın etrafındakilere herhangi bir sağlık sorunu oluşmaz. Kişinin aile bireylerinden gelen genetik yatkınlık söz konusu olabilir. Hastaların günlük yaşam kalitelerini oldukça düşüren bir hastalıktır. Ciltte oluşan sıyrık ve kesikler hastalığı tetikleyen faktörlerdir. Ayrıca duygusal stres de sedefi tetikleyen bir faktördür.

Sedef Hastalığı Belirtileri Nelerdir? Nasıl Teşhis Edilir?

Sedef hastalığı genel olarak kaşıntı, kızarıklık, deride kepekli lezyonlar, deri üzerinde beyaz pullanma yapan kırmızı lekeler halinde ve oldukça rahatsız edici belirtileri ile kendini göstermektedir. Sıklıkla kafa derisinde, dizlerde, dirseklerde ve sırtta görülür. Rahatsız edici bir görüntüsü olduğundan ve sürekli kaşıntı halinden dolayı hastanın günlük yaşantısını büyük ölçüde etkilemektedir.  Hastalığın birçok çeşidi vardır ve belirtileri farklıdır.

En çok görülen plak tipi gelişen, gümüş renkli pullanmalar ve kızarıklıklarla kaplı plaklar halinde kendini gösterir. Bazı hastalarda plaklar ağrılı ve kaşıntılı olabilirler. Çatlaklar oluşturup kanamalı bir hal alabilirler. İleri vakalarda cildin büyük bir kısmına yayılabilir. Tırnakta renk değişmesi, tırnak üstünde çukurlaşmalar hatta tırnak düşmesi oluşabilir.

Görülen diğer türü de çoğunlukla yetişkin kişilerde görüler. Avuç içi ve ayak tabanında oluşan içi iltihaplı olmayan renksiz veya sarı su dolu kabarcıklar ile kendini gösterebilir. Kızarık ve pullu bir görünüme sahip olur, deri kendini sürekli yeniler ve pullanmalar oluşur.

Sedef aktif olduğu zamanlarda yapılan fiziksel muayene ile kolaylıkla teşhis edilebilir. Bazen doktor tarafından biopsi alınıp cilt enfeksiyon kontrolü için laboratuvara gönderilebilir. Haricen teşhis koymak için bir test yoktur.

Sedef Hastalığı Tedavisi Nasıl Olur?

Sedef hastalığının kesin nedeni henüz bilinmemektedir. Uzman hekimler sedefin bir kaç faktörün kombinasyonunda ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bağışıklık sistemindeki bir sorun sebebiyle ciltte nedensiz iltihaplanmaya bu durumda yeni cilt hücrelerinin seri bir şekilde çoğalmasına neden olur. Normal süreçte cilt hücreleri kendini her 10 günde veya 1 ay süreyle yeniler. Sedef hastalarında ise hücreler kendini 3-4 günde yeniler. Bu aşamada ciltte pullanmalar görülür. Vücuttaki yayılma alanına göre dan az alan tutulduğunda d vitamini takviyesi ve lokal bakımları yapılabilir.  Erken teşhis çok önemlidir. Hastaların sarımsak, karabiber, kırmızı pul biber turşu domates portakal ve greyfurttan özellikle uzak durmaları gerekir.

Sedef Hastalığı Işın Tedavisi Nasıl Yapılır?

Fototerapi olarak adlandırılan işlem hastalığı kontrol altında tutmak amacıyla yapılır. Fototerapi özellikle 40 yaş üstü sedef hastalarında en etkili tedavi seçeneğidir. Çünkü bu yaş hastalarda olan diğer hastalıklardan dolayı ağır sedef ilaçlarının kullanılması zarar verebilir. İleri yaş gruplarında Fototerapi daha uygun olacaktır.

Gebelikte ve emzirme durumunda da tercih edilen bir yöntemdir. Sedefi tamamen iyileştiren bir yöntem yoktur sürekli kontrol atında tutulması gerekmektedir. Dönemsel olarak hastalık tekrar ettiği için kontrol altında tutmakta fayda vardır.