KEFİR NEDEN VE NASIL YAPILIR

Sütün mayalanması ile elde edilen içeceğe kefir denir. Her yaşta güvenle tüketilebilmektedir. Özellikle çocuklara tükettirilmesi bağışık sistemleri için çok faydalıdır. Zeka gelişimlerine etki eder. Uzmanlar 6 aydan sonra haftada bir miktar kefir içerilmesinin faydalı olduğunu savunmaktadır. Kefirin birçok faydasının yanında tadını kötü bulanlar veya çocukların tadını beğenmediğini savunanlar olabilir. Bunu nasıl çözebiliriz diye düşünürsek, meyveli karışımlar ile tadı daha güzelleştirilebilir.



Kefir neden bu kadar önemlidir?
Kefirin kökeni Kuzey Kafkasyadır. Tadı ekşi ayran gibidir. Keçi ve inek sütünün mayalanması sonucu oluşur. Faydaları saymakla bitmeyen kefir, birçok hastalığın tedavisinde de kullanılır. Protein, kalsiyum, fosfor, magnezyum, selenyum, A, E, B1, B12 vitaminleri yönünden zengin bir içecektir. Kan şekerini ve kolesterol düzeylerini düzenlemeye yardımcı olur. Kemik sağlığına da faydası olur. Kefirin tok tutma özelliği de vardır. Yüksek miktarda probiyotik içeren kefirin sindirime de faydası olduğu gibi, diyet yapanlara da önerilir. Sinir sistemi üzerindeki sakinleştirici etkisi uyku bozuklukları, depresyon rahatsızlıklarıyla mücadelede rol oynar. Yapılan araştırmalarda kefirin kanser ile de mücadele ettiği iddia edilmektedir.

 


Kefir mayası nereden elde edilir?
Marketlerde hazır satılan kefiri tercih etmeyenler veya daha ekonomik kefir elde etmek isteyenler için kefir mayası şarttır. Kefir mayasını kurutulmuş veya normal şekilde internet alışverişi ile veya aktarlardan satın alabilirsiniz.

 



Kefir nasıl yapılır?
1 kilo süte ,30-40 gram kadar yaklaşık ceviz büyüklüğünde kefir mayası kullanarak kefir içeceği yapılır. Uygun bir cam kavanoz içine süt ve kefir mayası alınır. Metal bir kap kullanılmaması önem arz etmektedir. Oda sıcaklığında, karanlık bir ortamda, 24 saat süre sonunda kavanozdaki süt daha yoğun bir hale gelir. Bu yoğun karışım süzgeç yardımıyla süzülür. Süzüldükten sonra içeceğiniz hazırdır. Süzdüğünüz mayayı tekrar kullanabilirsiniz. Mayanız bir miktar artış gösterebilir. Beklenecek süre daha uzun tutulursa daha sert kefir elde edilebilir, tabi ki ekşiliği de artacaktır.

 



Kefir mayası nasıl saklanır?
Kefir mayası dondurularak 2 ay süre bozulmadan saklanabilir. Daha uzun saklamak isteyenler için kefir mayasının kurutulması gerekmektedir. Bu şekilde 12-18 ay boyunca kefir mayası saklanabilir.



Kefirin bir yan etkisi var mıdır?
Kefirin fazla yan etkisi yoktur. Bazı olası kefir yan etkileri arasında, kabızlık ve bağırsak krampları gibi sorunlar ilk tüketilmeye başlandığında yaşanabilir. Ama yine de bağışıklık sistemi ile ilgili sorunları olanlar, kefir tüketmeden doktorlarına danışmaları faydalı olacaktır. Her konuda olduğu gibi kefir tüketiminde de aşırıya kaçmak sorunlara sebep olabilir. Günlük 1 bardak tüketilmesi ideal olmaktadır.