Putin’den Müzakerelere Davet
Rusya’nın Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ile yapılacak olan müzakerelerin üçüncü turuna dair önemli açıklamalarda bulundu. Putin, “Ukrayna’nın askerlerinin cesetlerini alması gerekiyor. Bu aşamanın tamamlanmasının ardından üçüncü tur görüşmelere hazırız. Yer ve tarih belirlenmelidir.” ifadesini kullandı. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a desteği için teşekkür eden Putin, olası bir toplantının İstanbul’da gerçekleştirilebileceğini dile getirdi.
Ekonomik Büyüme ve Müzakereler Üzerine
Belarus’un başkenti Minsk’te düzenlenen Avrasya Ekonomik Birliği Zirvesi sonrası basın toplantısı düzenleyen Putin, zirveden memnun ayrılındığını belirtti. “Gelişmiş stratejilerimizle ilgili son aşamadayız. Avrasya Ekonomik Birliği’nde kaydedilen büyüme oranı dünya ortalamasının üzerinde” dedi. Ayrıca, Ukrayna ile yürütülen müzakereler hakkında da konuşan Putin, “Müzakerelerde beklenenin dışında gelişmeler olmuyor. Taraflar arasında bir yakınlaşma arayışındayız” açıklamasını yaptı.
Batı Ülkelerine Eleştiriler
Putin, Batı ülkelerine yönelik sert eleştirilerde bulundu. “Sözde Batı topluluğu, her şeyi alt üst ediyor. Rusya’nın saldırganlığı iddiaları tamamen asılsız” diyerek, NATO’nun doğuya genişlemesini eleştirdi ve Rusya’nın güvenlik kaygılarına yeterince önem verilmediğini vurguladı. “Bizim tepkimiz yalnızca savunma amaçlıdır. Batı’nın her adımı, kendi güvenliklerini artırma yönünde gerçekleşmektedir” dedi.
Amerika ile İlişkiler ve İş Birliği
ABD Başkanı Donald Trump ile ilişkilere de değinen Putin, onun arabuluculuk çabalarının önemli olduğunu ifade etti. Putin, “Trump sayesinde Rusya ile ABD ilişkileri, bazı alanlarda dengelenmeye başlıyor. İki ülke arasında iş birliği için daha fazla fırsat yaratmalıyız” şeklinde konuştu. Ekonomik iş birliği alanında da temasların devam ettiğini ve ABD iş dünyasının Rusya’ya geri dönme isteği taşıdığını belirtti.
Putin, “Müzakere ve iş birliği yollarını açmak için her zaman görüşmelere açığım” diyerek, gelecekte meydana gelecek olan olası toplantılar için olumlu bir yaklaşım sergiledi.