
Prostat ve Cinsellik
Prostat erkeklerde bulunan bir salgı bezidir. Konum olarak idrar torbasının çıkış kısmında yer alır ve içerisinden işeme kanalı geçer. En büyük işlevi üreme işlevidir. Ağırlığı 18 ile 20 gram arasında değişiklik gösterebilir.
. Bu büyüme dolayısıyla içerisinden geçen işeme kanalını kapatır ya da sıkıştırarak erkeklerin idrarlarını yaparken ki problemlerle karşılaşmalarına sebep olur. Bu büyüme her erkek bireyde farklılıklar gösterebilir bazı erkeklerde idrar kanalını rahatsız edecek, sıkıştıracak şekilde büyüme gösterirken bazı erkeklerde ise bu büyüme idrar torbasına doğru gerçekleşebilir. İdrar kanalına doğru büyüme olan bireylerde rahatsızlık şikayetleri daha fazla iken dışa doğru yaşanan büyümelerde bu şikayetler daha azdır.
Prostat Neden Büyüme Gösterir?
Bu büyümenin günümüzde henüz kesin bir sebebi bulunmamaktadır. Fakat bazı erkeklik hormonlarının testosteron ve östrojen gibi hormonların bu büyümede etkisinin fazla olduğu saptanmıştır. Tüm erkeklerde 25-30 yaş sonralarında prostat farklı şekillerde büyüme gösterir. Bu yaşlarda büyümeye başlayan prostat salgı bezi yaşamın sonuna kadar büyümeye devam eder. Prostat zaman içerisinde yavaş yavaş büyür ve içerisinden geçen işeme kanalını rahatsız etmeye başlar. Bazı bireylerdeki büyüme oranları normal olarak devam ettiği için herhangi bir sağlık sorunu teşkil etmez.
Prostat Kendisini Nasıl Belli Eder?
Zaman içerisinde normal büyüme hızından ya da normal büyüme boyutlarından daha fazla büyüyen prostat salgı bezi zamanla içinde bulundurduğu işeme kanalını sıkıştırarak rahatsızlık belirtileri vermeye başlar. Bu kanalın sıkışması sonucu idrar torbasına baskılama olur ve idrar torbası normal kasılma hareketlerinden daha fazla kasılma hareketleri yaparak kişiyi sık idrara çıkarma gibi bir sorunla karşı karşıya bırakabilir.
Prostat Şikayetleri Nelerdir?
Sık sık idrara çıkma isteği, geceleri aniden gelen idrar yapma isteği, idrara çıktıktan sonra sanki yapılan idrar miktarının az olduğu düşüncesi ve idrar torbasında halen idrar varmış gibi hissetmeye sebep olabilir. Bunlar prostat hastalığı belirtileri olarak kabul edilebilir. Kişiden kişiye farklılık gösterebileceği unutulmamalıdır. Bu gibi belirtiler yaşanmaya devam ettikçe zaman içerisinde idrar torbasında yorulmalar meydana gelir ve buda yeni durumlar ortaya çıkartır. İdrar akımını yavaşlatma, çatallaşma şekliyle idrara çıkma, kesik kesik ve azar miktarlarda işeme, damlama gibi durumlar yaratabilir. Bu hastalığın çeşitli tedavi yöntemleri vardır ve muhakkak tedavi edilmelidir. Tedavi edilmediği takdirde idrar torbası kasları erir ve idrar torbasının içerisinde oluşan baskıdan kaynaklı basınç, böbreklere etki ederek böbreklerin işlevlerini bozar.
Prostat Tedavisi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Prostat tedavisi başlangıç seviyesinde olan hastalar için ilaçlar ile tedavi sağlanabiliyorken bazı hastalar için ise ameliyat şartı koşulabiliyor. Bunun için belirtilere çok dikkat edip zaman kaybetmeden bir üroloğa muhakkak başvurmak gerekiyor. Prostatın iyi huylumu yoksa kötü huylumu olduğu tespit edilip ve ne kadar ilerlemiş durumda olduğu belirlendikten sonra doktorunuz tarafından gerekli şekilde tedaviye başlanmalıdır.
Prostat Ameliyatı Cinselliği Etkiler mi?
Prostat tanısı konulmuş ve gerekli tedaviye başlanmış hastalarda ilaç tedavisi ve kapalı prostat ameliyatı sonrası cinsel birleşmede hiçbir sorun ve erkek de hiçbir sertleşme problemi yaşanmadığı saptanmıştır. Fakat prostat kanseri olan hastaların geçirmiş olduğu ameliyat sonrasında tüm prostat çıkartılmış ise nadiren bu hastalarda sertleşme sorunu yaşandığı gözlenmiştir. Yine de bu bulguların kişiye özel olduğunu ve her bireyde farklılık gösterebileceğini unutmamak gerekmektedir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.