Memorial Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Fatih Karaaslan; karlı ve buzlu zeminde yürüme taktikleri verdi.
Kayak sporu ile ilgilenen bireylere de önerilerde bulunan Karaaslan; “Kayak sporuna başlamadan önce diğer sporlarda yaptığımız gibi vücudun kondisyonunu artırıcı ısınma hareketleri yapmalıyız” dedi.
Kayseri’nin soğuk ve bir kış şehri olduğunu belirten Prof. Dr. Fatih Karaaslan; yaşlı bireylerin mümkün olduğunca buzlu havalarda dışarıya çıkmamaları gerektiğini ifade etti. Eller cepte yürünmemesi ve zemine uygun ayakkabıların giyilmesi gerektiğini vurgulayan Karaaslan; “Şehrimiz bir kış şehri, kar üzerinde yürürken eller cepte olmamalıdır. Zemine uygun ayakkabılar mutlaka kullanılmalıdır. Adımlar küçük ve dikkatli şekilde atılmalıdır. Kemik erimesi durumu söz konusu olduğunda el bileği başta olmak üzere; hayatı tehdit edici ve sakatlayıcı omurga kırıkları, kafa travmaları ile karşılaşma riski artmaktadır. Mümkünse çok yaşlı bireyler, ihtiyaç dışında; havanın soğuk, zeminin karlı olduğu zamanlarda dışarı çıkmasınlar. Dışarı çıkmak zorundalarsa lütfen bu önerilerime uyusunlar” şeklinde konuştu.
Spor yaralanmaları ile de ilgilenen Prof. Dr. Fatih Karaaslan, kayak yapmak için gerekli olan ekipmanlara dikkat çekerek; “Erciyes Kayak Merkezi donanımlı bir tesis. Kayak, şehrimizde yapılan bir spordur. Profesyonel olarak yapanlar ve amatör olarak bu sporla ilgilenenler için farklı önerilerim olacak; amatör başlayanlar mutlaka bir yaralanma önleyici bilgilendirmeyle başlamalıdır. Kayak sporuna başlamadan önce diğer sporlarda yaptığımız gibi vücudun kondisyonunu artırıcı ısınma hareketleri yapmalıyız. Gerekli ve olmazsa olmaz teçhizatlarımız var. Bunların başında kask yer alıyor. Koruyucu ekipmanlarımızı mutlaka bulundurmamız gerekmektedir. Kayağa uygun kıyafetler de kesinlikle bulundurulmalıdır. Herhangi bir yaralanma olsa bile kayak merkezimizde olaya anında müdahale edecek ekipler bulunmaktadır. Yaralanma sonrası hemen ilgili sağlık kuruluşuna ulaştırıyoruz. Biz ve benim gibi meslektaşlarım ortopedik açıdan bir problem varsa hemen ilgileniyoruz ve durumu çözüyoruz” ifadelerini kullandı.
İhlas Haber Ajansı
