Osmangazi Belediyesi’nin “Oku-Çiz Gönder Ben Maker ile Tasarlayalım” atölyesinde okudukları kitaplardan ilham alarak çizimlerini ahşapla buluşturan çocuklar, hayallerini boyutlandırılmış tasarımlara dönüştürüyor.
Çocukların gelişimine yönelik projelere büyük önem veren Osmangazi Belediyesi, “Oku-Çiz Gönder Ben Maker ile Tasarlayalım” atölyesiyle çocukları kitapların dünyasından üretim sürecine dâhil etti. Etkinlik çerçevesinde öğrenciler, kütüphaneden aldıkları kitapları okuyarak özetlerini çıkardılar ve ardından kitap kahramanlarını resmederek Ben Maker Atölyesi’ne taşıdılar. Burada çocukların çizimleri, ilk olarak ahşap üzerine tek boyutlu şekilde aktarılırken, sonrasında atölyedeki makinelerle bu çizimler boyutlandırılarak tasarımlara dönüştürülüyor.
“Çocukların motor gelişimlerini destekleyen kıymetli bir etkinlik”
Etkinliğe ilişkin bilgi veren Osmangazi Belediyesi Hüdavendigar Yetenek Evi Ben Maker Atölyesi Eğitmeni Selin Savaşal Gül, yapılan çalışmanın çocukların çok yönlü gelişimine katkı sağladığını belirterek, sözlerine şöyle devam etti:
“Kütüphane birimimizle beraber ortak bir çalışma yaptık. Öğrencilerimiz, kütüphaneden aldığı kitapları okuyup, özetini çıkararak, oradaki bir kahramanın resmini çizerek atölyemize geldi. Önce tek boyutlu olarak atölyede ahşap üzerine çizimlerini yaptılar, daha sonra makinelerimizle bunu boyutlandıracaklar. Bu süreç, çocukların hem kas hem de motor gelişimlerini destekleyen çok kıymetli bir etkinlik. Etkinliğimizin amacı çocukların, özellikle günümüzdeki en büyük sorunlarımızdan biri olan sanal dünyadan çıkarak el becerilerini kullanabilecekleri, kendilerini koordine edebilecekleri bir etkinlik gerçekleştirmektir. Ahşaba dokunuyorlar, ahşabı şekillendiriyorlar, boyutlandırıyorlar ve bunları bir araya getirerek kendi ürünlerini oluşturuyorlar. Aynı zamanda okuduklarını, anladıklarını resmedip, resmi boyutlandırıyorlar. Aslında çocuklar, birden fazla motor becerilerini kullanmış oluyor.”
Atölye, çocukların okuma, anlama, tasarlama ve üretme becerilerini bir arada geliştirirken; el becerilerini ve motor gelişimlerini destekleyen örnek bir eğitim modeli sunuyor. Bu doğrultuda düşüncelerini paylaşan çocuklar ise, oldukça keyifli ve eğlenceli bir zaman geçirdiklerini ifade etti. Önce basit telefon tutucu gibi materyaller yaptıklarını, daha sonrasında ise daha karmaşık, teknik projeler üretmeye başladıklarını belirten çocuklar, “Çok eğleniyoruz, bu tarz eğlenceli işlerle vakit geçirmek çok güzel.” şeklinde konuştu.
Çocuklar, özellikle gelişimlerine yönelik ortaya konan projelerinden dolayı Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’a da teşekkürlerini iletti.
İhlas Haber Ajansı
