Ordu’daki Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi, Bulaşıcı Atıkların Güvenli Bertarafını Sağlıyor

Ordu’da sağlık kuruluşlarından toplanan bulaşıcı tıbbi atıklar, 2021 yılında kurulan Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi’nde güvenli şekilde bertaraf ediliyor. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in öncülüğünde, günlük 10 ton atık sterilizasyon işlemiyle evsel nitelikli atıklara dönüştürülüyor.

Ordu'da sağlık kuruluşlarından toplanan bulaşıcı tıbbi atıklar, 2021 yılında kurulan

Ordu’daki sağlık hizmeti veren kurumların oluşturduğu bulaşıcı nitelikteki tıbbi atıklar, Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi aracılığıyla imha ediliyor. Bu tesis, günlük olarak 10 tonluk atık kapasiteleriyle dikkat çekiyor.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, il genelindeki sağlık kuruluşlarında meydana gelen tıbbi atıkların güvenli bir şekilde bertaraf edilmesi amacıyla 2021 yılında bu tesisi faaliyete geçirmişti. Ayrıca, şehirdeki tehlikeli atık depolama alanlarının kapatılarak yeniden kullanıma kazandırılması ve atıkların elektrik enerjisine dönüştürecek enerji üretim tesisleri kurulması gibi projeleri de hayata geçirdi.

Tesis, Ordu’nun 19 ilçesindeki sağlık kuruluşlarından alınan tıbbi atıkları toplayarak işlemekte. Sağlık kuruluşlarından toplanan bu atıklar, özel araçlarla tesislere taşınıyor. Tam donanımlı sterilizasyon tesisinde, atıklar yüksek sıcaklık ve basınca maruz bırakılarak steril hale getiriliyor. Sterilizasyon sonrasında, atıkların hacminin küçültülmesi için kırma makinelerinde parçalanıyor ve evsel atıklarla birleştirilerek düzenli depolama alanlarına gönderiliyor. Çevreye olumsuz bir etkisi olmaması adına sterilizasyon işlemi, kimyasal testlerle denetleniyor. Ayrıca, her hafta iki kez yapılan biyolojik testlerle de uygulamanın güvenilirliği kontrole tabi tutuluyor.

2021 yılından bu yana düzenli olarak hizmet veren tesis, günde 10 ton tıbbi atığın çevresel zarar vermeden imha edilmesine olanak tanıyor.