Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ordu Üniversitesi’nin Öncülüğünde Moğolistan’da ‘Bozkırda Türk İzleri’ Projesinin İlk Aşaması Gerçekleşti

Ordu Üniversitesi’nin düzenlediği ‘Bozkırda Türk İzleri: Ortak Miras, Ortak Gelecek’ projesi Moğolistan’da tamamlandı. Rektör Prof. Dr. Orhan Baş, projeyle Türk tarihinin Orta Asya’daki izlerinin incelendiğini belirtti. Çalışmaya çeşitli üniversitelerden akademisyenler katıldı.

Ordu Üniversitesi'nin düzenlediği ‘Bozkırda Türk İzleri: Ortak Miras, Ortak Gelecek’

Bozkırda Türk İzleri Projesi Moğolistan’da Başladı

Ordu Üniversitesi’nin koordinatörlüğünde hayata geçirilen ‘Bozkırda Türk İzleri: Ortak Miras, Ortak Gelecek’ projesinin ilk aşaması, Moğolistan’da gerçekleştirildi. Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş, bu kıymetli çalışmanın üniversite ve ülke açısından büyük bir anlam taşıdığını vurguladı.

Çalıştay ve Saha İncelemeleri Gerçekleştirildi

Proje çerçevesinde, Türkiye’deki birkaç üniversiteden ve Moğolistan ile Kazakistan’dan toplamda 30 akademisyenin katılımıyla bir bilimsel çalıştay düzenlendi. Türk tarihinin ve dilinin Orta Asya bozkırındaki izlerinin disiplinlerarası bir perspektifle ele alındığı çalıştayda, akademik sunumlar ve tartışmalar sonucunda ortak mirasın bilimsel olarak yeniden yorumlanmasına olanak tanıyan değerli çıktılar elde edildi. Çalıştayın ardından yapılan saha çalışmaları ile Türk kültür tarihi açısından önemli alanlar yerinde incelendi.

Orhan Baş’tan Önemli Açıklamalar

Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş, projeyle ilgili yaptığı değerlendirmede, “Moğolistan’da tamamlanan ‘Bozkırda Türk İzleri: Ortak Miras, Ortak Gelecek’ çalıştayı, başarılı bir şekilde sona erdi. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri sayesinde, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ve Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü ile iş birliği yapılarak yürütülen bu önemli projenin koordinasyonunu üstlendik. Moğolistan’da gerçekleştirilen saha çalışmaları, ilgili alanlarda derinlemesine araştırmalara olanak tanıdı. Bilim insanlarımızdan önemli bilgi ve belgeler elde ettik. Türkiye’den gönderdiğimiz akademisyenler, yerinde gözlemler yaparak veri topladılar. Oldukça verimli geçmiş olan bu çalışmada bilimsel açıdan da önemli kazançlar elde ettik. Bu projenin başarılı bir şekilde tamamlanmasında emeği geçen tüm akademik ve idari kadromuza, katılımcılara ve paydaşlara teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.

TİKA desteği ile birlikte Ordu Büyükşehir Belediyesi, Moğolistan Devlet Üniversitesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi-MUİS Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü iş birliğinde gerçekleştirilen çalıştay ve saha gezilerine Ordu Üniversitesi’ni temsilen Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hakan Timur ve Prof. Dr. Alparslan İnce katıldı. Proje yürütücülüğünü Doç. Dr. Murat Özkan ve Doç. Dr. Abdulkadir Öztürk üstlenirken, Doç. Dr. Hüseyin Yıldız ve Dr. Öğr. Üyesi Kamil Yavuz da araştırmacı olarak görev aldı.

Projenin ilerleyen aşamalarının da ekibin öngördüğü şekilde başarılı bir biçimde tamamlanması bekleniyor.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı