Sosyal medya çığ gibi büyürken, konvansiyonel medyanın bile önüne geçti ve binlerce yeni haberci ya da fenomen ortaya çıktı. İnternet haberciliği konusunda uzman olan ve milyar barajını aşan görüntülemeler alan ekiplerin liderliğini yapan Ogün Öcek, ‘Dijitalden Ne Haber’ isimli kitabıyla dijital mecralardaki haberciliği kaleme aldı. Kitapta, özellikle sosyal medyada fenomen olmak isteyenler ve kurumsal sosyal medya hesapları yönetenler için önemli ipuçları yer alıyor.
İnternet altyapısının tüm dünyada hızla gelişmesiyle, haberciliğin ve yayıncılığın şekli de değişim gösterdi. Artık haber almak için günler hatta saatlerce beklemek gerekmiyor. Tüm dünyadan anlık olarak haberler veriliyor ve milyonlarca kişiye ulaşıyor. Bu gelişme, dijital haberciliği, geleneksel gazete ve televizyonların önüne taşıdı. Sosyal medyanın gelişmesiyle birlikte binlerce yeni isim ortaya çıktı. ‘Fenomen’, ‘influencer’ gibi terimlerle anılan bu kişiler milyonlarca kullanıcı tarafından takip ediliyor.
Haberin yönü değişti
Habercilikte yaşanan bu değişim ve sosyal medyanın haber ya da yayın amaçlı kullanımı, Türkiye gibi sosyal medyanın yoğun kullanıldığı ülkelerde de dikkatle izleniyor. Milyar barajını aşan görüntülemeler elde ederek dünya genelinde başarılar elde eden ekiplerin liderliğini üstlenen Gazeteci-Yazar ve Dijital Habercilik Eğitmeni Ogün Öcek, tecrübelerini ‘Dijitalden Ne Haber’ adıyla kitaplaştırdı. Destek Yayınevi tarafından okuyucu ile buluşturulan kitap, haberin değişen yönünü, basılı haberden dijital habere geçişi ve bunun etkilerini istatistiklerle ortaya koyarak örneklerle anlatıyor.
Fenomenler ve kurumsallar
Kitapta bir haber sitesinin nasıl olması gerektiği, neden videolu haberlerin yazılı haberleri geride bıraktığı, sosyal medya haberciliğinin web sitesi haberciliğini nasıl geçebileceği ve gelecekte neler yaşanabileceğine dair birçok bilgi yer almakta. Dezinformasyon, Yapay Zeka gibi konular da ele alınan kitapta Facebook, Instagram, TikTok, X gibi sosyal medya platformlarına dair pek çok ipucu mevcut. Sosyal medya üzerinden habercilik yapmak ya da fenomen olma hedefinde olanlar için kitap adeta bir rehber niteliği taşıyor. Ayrıca özellikle kamu ya da özel sektör şirketlerine ait kurumsal hesapların nasıl yönetileceği ve topluma nasıl ulaşacakları hakkında önemli veriler içeriyor.
İletişim öğrencileri için de kaynak
Uzun yıllardır dijital habercilik alanında çalışmalar yürüten Ogün Öcek, halen TRT Haber Dijital ekiplerinin liderliğini yapıyor ve TRT Akademi’de dijital habercilik üzerine eğitimler veriyor. Öcek, ‘Dijitalden Ne Haber’ kitabı hakkında şöyle konuştu:
“Tüm dünyada bir dönüşüm yaşanıyor. Bu dönüşümü doğru anlayanlar, arama motorları üzerinden gelecek kullanıcı ve reklama bel bağlamamalı, çünkü bir algoritma değişikliği her şeyi etkileyebilir. Doğru olan, giderek gelişen sosyal medya üzerine yoğunlaşmaktır. Ancak her platformun özellikleri ve kullanıcı kitlesi farklı. Instagram için hazırlanan bir paylaşımla, X üzerinde ya da TikTok, YouTube üzerinde aynı sonucu almak mümkün değil. Artık Yapay Zeka da dijital haberciliğin bir parçası haline geldi ve yeni bir dönem başladı. Kitapta hem haberciliğin dönüşümünü hem de neyin, nasıl yapılması gerektiğini anlatmaya çalıştım. ‘Dijitalden Ne Haber’ kitabının, üniversitelerde yeni medya bölümleri için ve kişisel ya da kurumsal olarak sosyal medyayı ve dijital kanalları daha etkili yöneterek hedeflerine ulaşmak isteyenler için bir kaynak olacağını düşünüyorum.”
İhlas Haber Ajansı


