Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde gerçekleştirilen 3. Kadın Doğum Günleri etkinliğinde konuşan Kongre Başkanı Doç. Dr. İbrahim Polat, Türkiye’nin dünya genelinde en yüksek sezaryen oranlarına sahip bir ülke olduğunu dile getirerek, bu durumun ideal olmadığını vurguladı. Polat, “Gelecek dönemlerde, sezaryen oranlarını dünya standartlarına çekebileceğimize inanıyorum. Normal doğumun, sezaryene göre birçok avantajı bulunuyor; bu konuda bir tartışma bile gereksiz,” şeklinde konuştu.
10-13 Nisan tarihleri arasında düzenlenen bu kongrede birçok sağlık profesyoneli bir araya geldi. Doç. Dr. İbrahim Polat’ın başkanlık ettiği etkinlikte, ebelik hizmetleri, gebelik süreçleri ve alanın güncel gelişmeleri gibi konular derinlemesine ele alındı. Ayrıca, katılımcıların soruları da yanıtlandırıldı ve Polat, gebelikte toplumsal bilincin önemi üzerinde durarak, vajinal doğum ile sezaryen konuları hakkında bilgiler sundu.
Doç. Dr. Polat, kongrenin katılımcıları açısından memnuniyet verici olduğunu aktararak, “Bu etkinliği İstanbul’daki pek çok eğitim araştırma hastanesi ve üniversite klinikleriyle birlikte gerçekleştiriyoruz. Çam ve Sakura Kadın Doğum Günleri adını taşıyan bu kongre, İstanbul dışından da katılımcılarla zenginleşmiş durumda. 1100’ü aşkın kayıt ve 100’ün üzerinde bildiri ile bir ulusal kongre düzenlemiş olduk, bu da bizi oldukça mutlu ediyor,” dedi.
Vajinal doğumun ve sezaryenin farklarına da değinen Polat, “Türkiye, dünya genelinde bilinen en yüksek sezaryen oranlarına sahip bir ülke. Ancak bu oranları azaltmak için Sağlık Bakanlığı’nın son zamanlarda uyguladığı ‘Normal Doğum Eylem Planı’ çalışmalarını sürdürüyoruz. Normal doğumun faydalarını bilmek önemli; çünkü bu yöntemle doğum yapan anneler, bir gün sonra çocuklarını kucaklayabiliyor. Ayrıca, hastanemizde ağrısız doğum seçeneklerimiz de mevcut. Sezaryen ile doğan çocukların bağışıklık sistemleri zayıf olabiliyor. Dolayısıyla, doğal doğumun sağladığı pek çok avantaj bulunuyor. Gebelerin doğru bilgilerle bilinçlenmesi gerektiğini düşünüyoruz,” ifadelerini kullandı.