**TSK’nın Suriye Politikası ve Hava Savunma Yatırımları Gündemde**
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Suriye’deki PKK/YPG/SDG saldırılarına karşı dikkat çekici bir açıklama yaptı. Bakanlık, bu saldırıların Suriye’nin toprak bütünlüğünü tehdit ettiğini ve mutabakat süreçlerini olumsuz etkilediğini belirtti. Açıklamada, Suriye’de istikrarlı ve müreffeh bir gelecek isteyenlerin yanında, istikrarsız bir Suriye’den yana olanların varlığına vurgu yapıldı.
Bakanlığın, ASELSAN’ın 50. kuruluş yıl dönümü kapsamında düzenlediği basın toplantısında Tuğamiral Zeki Aktürk, önemli bilgiler aktardı. Libya’da meydana gelen uçak kazasında hayatını kaybeden Libya Genelkurmay Başkanı ve beraberindeki ekibe başsağlığı dile getirildi.
**Yeni Hava Savunma Sistemleri TSK’nın Envanterine Katılacak**
Aktürk, ASELSAN’ın savunma sanayiindeki rolüne değinerek, yeni hava savunma sistemleri hakkında detaylar verdi. Türkiye’nin bu alandaki bağımlılığını azaltmayı amaçlayan ASELSAN, uluslararası alanda prestij sahibi bir marka haline geldi. Yakın zamanda Alçak İrtifa Radarı ALP 100-G, HİSAR-A Otoyolu Hava Savunma Füze Sistemi, SİPER Uzun Menzilli Sistemleri ve 35 mm Modernize Çekili Topların TSK’ya kazandırılması planlanıyor.
Güvenlik önlemleri kapsamında, TSK’nın başarıları da yadsınamaz. Son bir haftada, sınır bölgelerinde 4 PKK’lı teröristin teslim olduğu ve operasyonlar sonucunda toplam 737 kilometre tünelin imha edildiği bildirildi. Yasa dışı geçiş girişimleriyle de kararlılıkla mücadele edilmektedir.
**Libya Uçak Kazası ve Hava Sahası Kontrolü**
Libya’dan dönüşte meydana gelen uçak kazasının ardından, Milli Savunma Bakanlığı süreci titizlikle takip ediyor. Uçak kazasıyla ilgili teknik incelemeler başlatıldı. Türkiye hava sahasının güvenliği için, insansız hava araçları ile ilgili önemli bilgilendirmelerde bulundu. Öncelikle Ekstra tedbirler alındığı, hava sahasının 7 gün 24 saat esasına göre kontrol edildiği bildirildi.
Bakanlık, özellikle İsrail ve Yunanistan’ın Türkiye’ye yönelik açıklamalarını dikkatle takip ettiklerini açıkladı. Türkiye, uluslararası hukuk çerçevesinde Ege ve Doğu Akdeniz’de yapıcı bir diyalog sürdürme amacıyla hareket ettiğini vurguladı. Yunanistan’ın hava sahası ihlali iddialarına ilişkin ise, bu durumun gerçekleri yansıtmadığı ifade edildi.
Milli Savunma Bakanlığı, bölgedeki barış ve istikrarın korunmasına yönelik kararlılıklarını belirterek, Suriye’deki yaklaşımının da aynı doğrultuda devam edeceğini duyurdu.
