İstanbul’da Protezlerle Yeniden Hayata Tutunan Metin Çiftçi
İstanbul’da 1996 yılında geçirdiği iş kazası sonucunda iki kolunu ve bir bacağını kaybeden inşaat ustası Metin Çiftçi, yeni protezleriyle yaşamına yeniden yön vermeyi başardı.
İş kazasının ardından yıllar boyunca eski protezlerle mücadele eden Çiftçi, İstanbul’un Beylikdüzü ilçesinde bulunan İrade Adımları Derneği tarafından kendisine sağlanan üç yeni protezle hayata umutla sarıldı. 57 yaşındaki ustanın iki koluna dirsek altı, bir bacağına ise diz altı protez takıldı. Bu yeni protezler sayesinde günlük yaşamında büyük bir iyileşme kaydettiğini ifade eden Metin Çiftçi, çay içip yemek yemenin verdiği mutluluğu dile getirdi.
Yeni Protezleriyle Hayatına Dönüş
Protezlere kavuşmanın kendisini nasıl hissettirdiğini açıklayan Çiftçi, “1996 yılında yüksek gerilim hattına kapıldım ve hastanede 70 gün kaldım. Doktorlar maddi yardım istediklerinde ben sadece hayatta kalmaya odaklandım. Çok şükür ki sağlığıma kavuştum. Daha sonra doktorlar bana protez takılacağını, böylece çocuklarıma daha iyi bir yaşam sunabileceğimi söylediler. Bu dernek sayesinde yeni protezlerimi edindim. Gerçekten de protez olmadan hayatın zorlukları katlanılmaz hale geliyor. Şu anki durumumdan çok mutluyum, protezlerim adeta bedenimin bir parçası oldu. Eski protezlerim 2014’ten beri işlevsizdi, çay bile içemiyordum. Yeni protezlerim en az 10 yıl benimle olacak. Dernek çalışanlarına ve buraya destek verenlere Allah razı olsun, ilgileriyle bana umut verdiler.” şeklinde konuştu.
İrade Adımları Derneği’nde Hızlı İlerleyen Rehabilitasyon
Çiftçi’nin rehabilitasyon sürecinde etkili olan faktörlerden biri de İrade Adımları Derneği’nde görevli Fizyoterapist Beyza Hummadioğlu Baycan’ın yaptığı açıklamalara yansıdı. Baycan, Metin Çiftçi’nin protez kullanımında deneyimli olması sayesinde sürecin oldukça hızlı ve başarılı bir şekilde geçtiğini belirtti. “Metin Bey, motivasyonu yüksek bir birey. Üç ampütasyonu olmasına rağmen egzersiz programlarına hızlıca uyum sağladı. Denge ve koordinasyon çalışmalarımız oldukça verimli geçti. Rehabilitasyon sürecinde gösterdiği azim sayesinde ilerlememizi hızlandırdı.” dedi.
Metin Çiftçi’nin yaşadığı bu dönüşüm, hem kendisi hem de çevresi için örnek teşkil ederken, hayata yeniden tutunmanın ve umutlu olmanın gücünü bir kez daha gözler önüne serdi.
İSTANBUL’UN BEYLİKDÜZÜ İLÇESİNDE FAALİYET GÖSTEREN İRADE ADIMLARI DERNEĞİ TARAFINDAN ÜCRETSİZ OLARAK SAĞLANAN PROTEZLERLE HAYATA YENİDEN TUTUNAN 57 YAŞINDAKİ METİN ÇİFTÇİ, 1996 YILINDA GEÇİRDİĞİ İŞ KAZASINDA İKİ KOLUNU VE BİR BACAĞINI KAYBETMİŞTİ.
METİN ÇİFTÇİ YAPTIĞI AÇIKLAMADA, “İNŞAATLARDA ÇALIŞIYORDUK, 1996 YILINDA KAZA GEÇİRDİM. YÜKSEK GERİLİM HATTINA KAPILDIM. 70 GÜN HASTANEDE YATTIM. HASTANEYE GİTTİĞİMDE DOKTORLAR PARA İSTEDİLER, BEN DE ‘BENİ KURTARIN, ALLAH KERİMDİR, PARAYI BULUR VERİRİZ’ DEDİM. ALLAH’TAN UMUDUMU KESMEDİM, ALLAH’A ÇOK ŞÜKÜR. İSTANBUL ÇAPA’DA TEDAVİ GÖRDÜM. ALLAH BİZİ KURTARDI, ŞÜKÜRLER OLSUN. SONRA DOKTORLAR ‘PROTEZ TAKARSIN, ÇOCUKLARININ BAŞINDA DURUR, ONLARI OKULA GÖNDERİRSİN’ DEDİLER. GERÇEKTEN DE ÖYLE OLDU. BU DERNEK SAYESİNDE PROTEZLERİMİZİ YAPTIRDIK. ALLAH HERKESTEN RAZI OLSUN. PROTEZ OLMADAN HAYAT OLMUYOR, ELİN OLACAK Kİ ÇAYINI İÇESİN, YEMEĞİNİ YİYESİN. ŞU AN ÇOK MEMNUNUM, ADETA BEDENİMİN BİR PARÇASI GİBİ KULLANIYORUM. ESKİ PROTEZLERİM 2014’TEN BERİ BOZUKTU, ÇAY BİLE İÇEMİYORDUM. ALLAH RAZI OLSUN, BURAYA GELDİK, PROTEZLERİMİZİ YAPTIRDIK. EN AZ 10 SENE KULLANIRIM. KİM VESİLE OLDUYSA, DERNEKTEKİ HERKESE, BURANIN SAHİPLERİNE ALLAH RAZI OLSUN. ÇOK GÜZEL İLGİLENDİLER, ÇOK MEMNUN KALDIM” DEDİ.
ÜÇ UZVUNU KAYBETTİ, PROTEZLERLE HAYATA TUTUNDU
YILLARDIR ESKİYEN PROTEZLERLE YAŞAM MÜCADELESİ VEREN ÇİFTÇİ, DERNEĞİN DESTEĞİYLE İKİ KOLUNA DİRSEK ALTI VE BİR BACAĞINA DİZ ALTI OLMAK ÜZERE TOPLAM ÜÇ YENİ PROTEZ TAKILDI. YENİ PROTEZLERİ SAYESİNDE GÜNLÜK YAŞAMINA BÜYÜK ORANDA DÖNEN METİN ÇİFTÇİ, YENİDEN ÇAY İÇİP YEMEK YİYEBİLMENİN MUTLULUĞUNU YAŞADIĞINI SÖYLEDİ.
FİZYOTERAPİST BEYZA HUMMADİOĞLU BAYCAN İSE METİN ÇİFTÇİ’NİN SÜRECE KOLAY ADAPTE OLDUĞUNU BELİRTEREK, “METİN BEY, DAHA ÖNCE PROTEZ KULLANIMI KONUSUNDA DENEYİMLİ OLDUĞU İÇİN SÜREÇ OLDUKÇA KOLAY VE UYUMLU İLERLEDİ. ÜÇ AMPÜTASYONU BULUNMASINA RAĞMEN YÜKSEK MOTİVASYONU SAYESİNDE EGZERSİZ PROGRAMLARINA HIZLI ADAPTE OLDU. DENGE, KOORDİNASYON VE GÜNLÜK YAŞAM AKTİVİTELERİNE YÖNELİK ÇALIŞMALAR OLDUKÇA VERİMLİ GEÇTİ. PROTEZ KULLANIMINI DAHA ETKİLİ VE KONFORLU HALE GETİRMEK AMACIYLA DİK DURUŞ, KAS KUVVETLENDİRME VE GERME EGZERSİZLERİNE YER VERİLDİ. REHABİLİTASYON SÜRECİ BOYUNCA GÖSTERDİĞİ AZİMİ İLERLEMEMİZİ KOLAYLAŞTIRDI” DEDİ.