Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Mersin Limanı’na Gelen Virüslü Tohumluk Patatesler İade Edildi, Türkiye Üretimde Kendi Kendine Yetiyor

    Son iki ayda yurt dışından Türkiye’ye gelen 2.223 ton 150 kilogram tohumluk patates, virüs tespit edildiği için iade edilmiştir. Türkiye’nin yıllık patates hasadı 6 milyon tona ulaşırken, üretim ihtiyacını karşılamakta ve ihraç edilebilmektedir. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, patates tohumlarının çoğunun yurt içinde üretildiğini vurguladı.

    Son iki ayda yurt dışından Türkiye'ye gelen 2.223 ton 150

    Son iki ay içinde yurt dışından Mersin limanına gelen tohumluk patatesin toplam ağırlığı 2 bin 223 ton 150 kilogram olarak kaydedildi. Ancak, bu patateslerde yapılan kontroller sonucunda çeşitli virüsler tespit edilince, onlar geri gönderildi. Ayrıca, Türkiye’nin son beş yılda patates üretiminin 1 milyon ton kadar arttığı ve yıllık hasadın 6 milyon tona yakın bir seviyeye ulaştığı öğrenildi.

    Söz konusu patatesler, Akdeniz üzerinden Mersin limanına gemilerle ulaştı. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü denetçileri tarafından incelenen tohumluk patateslerde, İskoçya çıkışlı 850 ton ve Hollanda kökenli 4 seferde toplam 1,152 ton tohumluk yer alıyordu. Tespit edilen virüsler arasında ‘Yaprak kıvırcıklığı virüsü’ ve ‘Tütün çıngırak virüsü’ bulunmaktaydı. Sonuç olarak, toplam 2 bin 223 ton 150 kilogram patates geri iade edildi.

    Türkiye, patates üretiminde kendine yeterli bir konumda olduğunu gösteriyor. Yüksek verim ve besin değerleri ile global bir ürün olan patates, Türkiye’de 15. sırada yer almakta. Yıllık 6 milyon ton civarında patates hasadı yapılan ülkede, Niğde en fazla üretimi yapan il olarak öne çıkıyor. Yıllık kişi başı tüketim ise 52 kilogram civarına ulaşmıştır. Üretim asetinde Türkiye’nin yeterlilik oranı yüzde 103,6 seviyesinde olup, dolayısıyla az miktarda olsa da patates ihraç edilebiliyor.

    Patatesin genellikle tohumluk olarak yurt dışında getirildiği belirtilirken, bu miktarın toplam üretimin yanında çok küçük bir paya sahip olduğu ifade ediliyor. Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, ülkenin kendi tohumunu üretebildiğini vurgulayarak, dışarıdan patates tohumuna ihtiyaç olmadığını söyledi. Doğan ayrıca, yurt dışında yeni çeşitlerin belirli şartlarla ülkeye getirilebileceğini, ancak bu tür ürünlerin virüs taşımaması gerektiğini belirtti. Aksi takdirde, bu durum yerli ürünlerin sağlığını tehlikeye atabilir.