Mayıs Ayında Tarımsal Girdi Fiyatları Yükselişe Geçti, Üreticiler Dezavantajlı Durumda Kaldı

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, TÜİK’in Mayıs ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi’nde yıllık artışın %31,80, aylık ise %2,15 olduğunu açıkladı. Çandır, tarımsal üretici fiyatlarının, girdi maliyetlerinin altında kaldığına dikkat çekti, üreticilerin bu dönemde dezavantajlı bir durumda olduğunu belirtti.

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, TÜİK'in Mayıs ayı Tarımsal

Ali Çandır, Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi’ni Değerlendirdi

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Mayıs ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi’ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE’nin Mayıs ayında aylık yüzde 2,15 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başlandığı 2015 yılından itibaren Mayıs ayları ortalamasının (1,33) oldukça üstünde olan bir artış olarak ilan edilmiştir. Böylece Mart ayındaki nispi hız kaybediş yerini yeniden hızlı bir artışa bırakmıştır” dedi.

Tarımsal Girdi Maliyetlerinde Artış

Tarım-GFE’nin Mayıs ayında yıllık yüzde 31,80 açıklandığını kaydeden Çandır, “Bu yıllık rakam, son 10 yılın Mayıs ayları ortalamasına (32,81) yakın ilan edilmiştir. Ancak bir önceki ay rakamına göre (30,12) bir miktar yükselişi göstermektedir. Mayıs ayında tarımsal girdi maliyetleri, aylıkta ve yıllıkta ortalama üstü artmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

TÜİK tarafından açıklanan Mayıs ayı Tarım-GFE’nin alt kalemlerine bakıldığında, tarımda kullanılan mal ve hizmetlerin fiyatlarında aylık yüzde 1,74 ve yıllık yüzde 31,08 artış olduğuna dikkat çeken Çandır, “2024 yılı Mayıs ayına göre aylıkta oldukça yüksek, yıllıkta ise daha düşük veriler ilan edilmiştir” dedi. Çandır, mayıs ayında tohumda aylık yüzde 1,40, enerjide yüzde 0,83, gübrede yüzde 0,79, ilaçta yüzde 1,03, veteriner hizmetlerinde yüzde 0,24, yemde yüzde 2.78, diğer kalemlerde ise yüzde 1,67 aylık değişim ilan edildiğini belirtti.

Tarım Üretici Fiyat Endeksi Üzerine Açıklama

Mayıs ayı tarımsal üretici fiyat endeksi Tarım-ÜFE’nin aylık yüzde 0,23 ilan edildiğini belirten Çandır, “10 yıllık Mayıs ortalamasının (-0,72) çok üzerinde kalan bu rakam, üretici için yeterli olmaktan hala çok uzaktır. Yıllıkta ise yüzde 28,96 ile 10 yıllık ortalamanın (25,69) üzerinde ilan edilmişti. Tarımsal faaliyetlerde bulunanlar açısından son bir yıllık eğilim genel olarak üretici aleyhine seyretmiştir.” dedi.

Üreticiler Aleyhine Seyreden Durum

Yıllık girdi maliyetleri artışının nispi olarak üretici fiyatları artışından yüksek seyrettiğine dikkat çeken Başkan Ali Çandır, “Üretici, Mayıs ayında aylıkta ve yıllıkta girdi maliyetleri açısından dezavantajlı bir duruma gelmiştir.” yorumunda bulundu. Yurtiçi ve yurtdışı üretici enflasyonlarının tarım sektörünü dolaylı olarak etkilemeye devam ettiğini söyleyen Ali Çandır, yurtdışı üretici enflasyonu YD-ÜFE Mayıs’ta aylık yüzde 2,40, yıllık yüzde 25,34 arttığını, yurtiçi üretici enflasyonu Yİ-ÜFE’nin aylık yüzde 2,48 ve yıllık yüzde 23,13 arttığını kaydetti.

Tüketici Enflasyonu ile Üretici Enflasyonu Arasındaki Fark

Mayıs ayında üretici kesimdeki bu enflasyonlara karşılık tüketici enflasyonu TÜFE’nin aylık yüzde 1,53, yıllık yüzde 35,41 arttığını belirten Ali Çandır, “Son 20 yıllık Mayıs ayı ortalamalarının aylıkta yüzde 1,03 ve yıllıkta ise yüzde 17,91 olduğu hatırlanırsa manşet enflasyonun hala ne kadar yüksek seyrettiği daha iyi anlaşılır.” dedi.

Tüketici Gıda Enflasyonu ve Tarımsal Üreticiler

Tüketici taraftaki gıda enflasyonunun Mayıs ayında aylık yüzde -0,71, yıllık yüzde 32,87 ilan edildiğini belirten Çandır, işlenmemiş gıda enflasyonu Mayıs’ta aylık yüzde -3,01, yıllık yüzde 33,53 ilan edildiğini kaydetti. Çandır, “Bu ayın kaybedeni tarımsal üreticiler olmuştur.” değerlendirmesinde bulundu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı