Mardin’de Ramazan Gelince Halka Tatlısına İlgi Artıyor, Gelenek Yaşatılıyor

Mardin’de Ramazan ayında halka tatlısına ilgi artarken, tatlı ustası Davut Aktaş, babası gibi bu geleneği sürdürüyor. Aktaş, Ramazan’da indirim yaparak herkese tatlı sunmayı hedefliyor. Halka tatlılar 10 lira, kilo fiyatı ise 120-140 lira arasında değişiyor.

Mardin'de Ramazan ayında halka tatlısına ilgi artarken, tatlı ustası Davut

Mardin’de Ramazan ayının gelmesiyle birlikte iftar sofralarının vazgeçilmez bir parçası haline gelen halka tatlısına olan ilgi artış gösteriyor. Davut Aktaş, babasının mesleğini devralarak tatlı üretimi geleneğini yaşatmaya devam ediyor.

Ramazan süresince tatlı tezgahlarında sıklıkla uzun kuyruklar oluştuğu görülüyor. Tatlı ustaları, halka tatlısını yetiştirmek için var güçleriyle çalışıyor. Kızıltepe’de yüzyıllardır süregelen bu tatlı kültürü, nesilden nesile aktarılıyor. Davut Aktaş da bu hamur işini gururla sürdüren isimlerden biri. Aktaş, “Babamın ruhu şad olsun. 25 yıl boyunca bu işi başarıyla yapmıştı. O, her zaman enfes tatlılar hazırlardı. Ben de onun oğlu olarak bu geleneği devam ettiriyorum. Ramazan’a girdiğimiz bu günlerde, bizi tanıyanlar lezzetlerimizi tatmak için geliyor. Tatlı çeşitlerimiz sade, cevizli, fıstıklı ve tereyağlı olarak hazırlanıyor. Ramazan boyunca tatlılarımızı sütle yapıyoruz. İnsanların bu dönemde tatlıya olan ihtiyacı artıyor. İftar sofralarında tatlının olması, yemekten önce tadına bakmalarına olanak tanıyor. Babam Ramazan ayında sık sık indirim yapar, maddi durumu iyi olmayanlara yardımcı olurdu. Ben de her Ramazan’da bu geleneği sürdürmeye niyetliyim” ifadelerini kullandı.

Halka tatlısının tanesi 10 liradan satışa sunulurken, kilogram fiyatı ise 120 ile 140 lira arasında değişim göstermektedir.