Yerli Gübre ve Davut Suyu ile Üretimde Devrim
Çiftçilerin en büyük giderleri arasında yer alan gübre ve ilaçlar artık üreticileri zorlamayacak. Manisalı çiftçiler, ürünlerdeki hastalıklara karşı kimyasal ilaçlar yerine kullanmaya başladıkları Davut Suyu ürünü ve yerli Karia Bor Gübre ile hem hastalıkları unuttu hem de ürünlerindeki verim katlanarak arttı.
Manisa’da çiftçiler, hastalıklara karşı kullandıkları yerli gübre ve kimyasal içermeyen “Davut Suyu” sayesinde hem ürünlerinde verimi artırdı hem de ilaç maliyetlerinden kurtularak sağlıklı tarımın kapısını araladı. Manisalı üreticiler, ürünlerinde kullandıkları yerli malı gübre ve içinde kimyasal bulunmayan Davut Suyu ile hem hastalıklardan korunduklarını hem de verimin arttığını açıkladı. Sebze ve meyvede en büyük sorunların başında gelen hastalıklar ve hastalıklarla mücadelede kullanılan kimyasal ilaçlar tamamen yerli ürünlerle tarihe karışacak. Kimyasal ilaçların geride bıraktığı pestisit kalıntılarının da görülmediği ürünler tüketiciler tarafından güvenle tüketilebilecek.
“Hastalıklardan Kurtuldum Verim Arttı”
Yaklaşık 3 yıl önce tanıştığı ürünler sayesinde hem hastalıkları unuttuklarını hem de verimin çok fazla arttığını belirten Manisa’nın Saruhanlı ilçesine bağlı Koldere Mahallesinde faaliyet gösteren Çavuşlar Zeytincilik işletmecisi ve üretici Ahmet Çavuşlar, şunları söyledi: “3 yıldır kullanıyorum. İlk 2 yıl denemesini yaptım. Bu yıl 3. yıl olduğu için tamamen domateste, üzümde, biberde, tamamen Davut Suyu ve Karia bor kullanarak bu sebzeleri, meyveleri meydana getirdik. Öncelikle mantar hastalıklarda faydasını gördüm. Gübreden bahsedersek, Karia Bor gübresini kullanarak ürünlerimizde kalite beslemede hiçbir sorun yaşamadık. Kaliteli bir ürün çıkardık. Çevredeki dedikodulara göre domates üretiminde rekolte çok düşük. Oysa ben bu arazimden 10 ton üzeri domates bekliyorum. Rekolte artışında destekleyici bir ürün olduğunu iddia ediyorum. Tüm çiftçilerimizin kullanmasını tavsiye ederim.”
“Ne Üretici Ne Tüketici Zehirlenmiyor”
Yaklaşık 6 yıl önce 2 senelik bir çalışmanın sonucu elde edilen Davut Suyu hakkında bilgi veren üretici Davut Eriş, “Normalde domates tarlasında, bağda veya sebzelerde o ürünü koruyabilmek için birçok pestisit kullanmak gerekiyor. Ancak bunu kullandığımızda sıfır pestisit sağlıyoruz. Artı bakteriyel hastalıklara karşı büyük ölçüde etkili olmaktadır. Ahmet Bey de yıllardan beri kullanıyor. İlk yıl denemeler yaptıktan sonra sadece Davut suyu kullanmaya başladı. Maliyeti olağanüstü derecede düşürüyor. Böylelikle çiftçilerimiz kendilerini zehirlemiyor. Hem maliyet açısından hem de sonuç itibarıyla mükemmel sonuçlar alıyoruz” şeklinde konuştu.
“Bitki Tamamen Çalışır Hale Geliyor”
Aydın’ın Nazilli ilçesinde faaliyet gösteren ve kendi geliştirdikleri gübrelerle üreticiye katkı sağlayan Karia Gübre sahibi İsmail Güler, “Borlu ürünümüz sayesinde bitkinin kökünden meyve iriliğine kadar birçok olumlu etki sağlıyor. Ayrıca hava sıcaklığından kaynaklanan su sıkıntılarını da en aza indiren bir üründür. Çiftçilerimiz tarafından memnuniyetle karşılanıyor” diyerek ürünün faydalarını anlattı.
“Rekolte Yüzde 30-40 Arasında Arttı”
Ziraat Mühendisi Mehmet Çavuşlar, kullandıkları ürünlerin faydalarını hemen görmeye başladıklarını belirterek, “Ürünlerimizdeki hastalıkları büyük ölçüde azalttık. Karia gübre sayesinde rekolteyi neredeyse yüzde 30-40 artırdık. Bu da çok güzel bir rakam. Hem maliyetimizi azalttık hem de ürünümüzün kalitesini artırdık. Bu neredeyse aranan ve bulunamayan bir şey” dedi.
Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı