Manisa Büyükşehir Belediyesi, mart ve nisan aylarında meydana gelen don olayları sonrasında ziraatçılara destek sağlamak için harekete geçti. Don afeti nedeniyle 15 dekar ve altındaki tarım arazileri etkilenen çiftçiler, ‘Manisa için tarım’ uygulamasını ve Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin resmi internet sitesindeki ‘Manisa için tarım’ sekmesini kullanarak başvurularını gerçekleştirebilecekler. Başvuru süreci 30 Nisan 2025 tarihine kadar devam edecek.
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, doğal afetler yüzünden sıkıntı yaşayan üreticileri desteklemek için çaba gösterdiklerini ifade etti. Zeyrek, “Üreticilerimiz tarlalarında emek harcıyor, özveriyle çalışıyor. Ancak don gibi felaketler bu emekleri olumsuz etkileyebiliyor. Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak, üreticilerin bu sıkıntılı dönemi en az hasarla geçirmeleri için sıvı yaprak ve toprak gübresi yardımı yapacağız. Başvurular, dijital altyapımız olan ‘Manisa İçin Tarım’ sistemi üzerinden alınacaktır. Toprağın bereketini birlikte korumak için yanlarında olmayı sürdüreceğiz” açıklamasında bulundu.
Zeyrek, don tehlikesine karşı önlem almak amaçlı ‘Manisa İçin Tarım’ uygulaması üzerinden kayıtlı çiftçilere uyarılar gönderdiklerini belirtti. “Bu sayede 15 ilçede 199 mahalleye don uyarısı yaptık. Dijital teknolojilerin tarımda kullanımını artırmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak, bu tür afetlere karşı erken uyarı sistemlerini geliştirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz” diyerek çiftçilere uygulamayı kullanma çağrısında bulundu.
Kentteki don olaylarının ardından üretim kayıplarını belirlemek amacıyla Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Kurucu ile Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Yılmaz Usta, etkilenen alanlarda incelemelerde bulundu. Özellikle Nisan’daki ikinci don olayının derin bölgelerdeki bağlarda ciddi hasara neden olduğunu ve üreticilerin kayıplar yaşadığı bilgisini veren Prof. Dr. Kurucu, Belediyenin bu zor dönemlerde çiftçilerin yanında olma konusundaki kararlılığını sürdürdüğünü ifade etti.
Prof. Dr. Kurucu, don olaylarının yalnızca üzüm bağlarıyla sınırlı kalmadığını, kiraz ve şeftali gibi ağaçlarda da büyük zarara sebep olduğunu belirterek, üreticilerin bakım işlemlerine acilen başlamaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca, iklim değişikliği sebebiyle benzer doğal afetlerin ilerleyen yıllarda da yaşanabileceğine dikkat çekerek, çiftçileri ‘Manisa İçin Tarım’ zirai uyarı sistemine kaydolmaya teşvik etti.
Prof. Dr. Kurucu, havaların ısınmasıyla bitkilerin yeni sürgün ve yaprak oluşturacağını belirterek, bitkilere amino asit ve besin açısından zenginleştirilmiş sıvı gübreler ile destek olmalarının önemine değindi. Ayrıca, don olaylarının sadece bitkilere değil, toprağa da zarar verdiğini ve toprağın verimliliğinin artırılması için organik materyal kullanımının hayati önem taşıdığını vurguladı. Bu yüzden, Manisa Büyükşehir Belediyesi aracılığıyla çiftçilere sıvı yaprak ve toprak gübresi yardımı yapılacağını, başvuruların ‘Manisa İçin Tarım’ uygulamasından gerçekleşeceğini aktardı.
Ayrıca, Ahmetli, Akhisar, Alaşehir, Gölmarmara, Salihli, Sarıgöl, Saruhanlı, Şehzadeler, Turgutlu ve Yunusemre ilçelerinde bulunan 15 dekar ve altı arazisi zarar gören çiftçiler, hibe desteğinden yararlanabilecek. Hibe başvurusunun Tarım Sigortası (TARSİM) bulunmayan bağ alanları ile yapılması gerektiği ve hasarın tespit edilmesi gerektiği duyuruldu. Desteği amacı dışında kullanıldığı tespit edilen hibelere ise geri alınacağı belirtildi.
Başvurular, Apple Store veya Play Store’dan ‘Manisa İçin Tarım’ uygulamasını indirerek kullanıcı kaydı oluşturduktan sonra yapılabilecektir. Uygulama üzerinden başvuran çiftçilere, başvuruyla ilgili tüm bilgiler anlık olarak bildirilecektir. Akıllı cihazı olmayan çiftçiler ise https://manisaicintarim.manisa.bel.tr/login bağlantısından kayıt işlemlerini yaparak hibe desteği başvurusunda bulunabilecekler. Başvurular, 30 Nisan 2025 tarihine kadar kabul edilecektir.
Hibe desteği için gereken belgeler arasında güncel ÇKS veya çiftçi belgesi, Tarım Sigortası yoktur belgesi, tapu kayıt belgesi, hasar tespit raporları yer almaktadır. Bu belgeler İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinden edinilebilecektir.