**Hakimbey Apartmanı Davasında Hapis Cezası ve Beraat Kararı**
Malatya’da meydana gelen ve 78 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan Hakimbey Apartmanı davasında nihai karar verildi. Dört sanıktan ikisi 17 yıl 6 ay, diğer iki sanık ise 10 yıl ceza alırken, iki sanığın ise beraat ettiği öğrenildi.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 tarihli depremlerde, Malatya’nın Battalgazi ilçesindeki Zafer Mahallesi’nde bulunan Hakimbey Apartmanı, büyük bir yıkım yaşadı. Enkaz altında kalan 78 kişi yaşamını yitirdi.
**Yargı Süreci ve Sanıkların İfadeleri**
Bu trajik olayla ilgili olarak başlatılan mahkeme sürecinde, bina yapımında ve proje aşamasında yer alan teknik sorumlularla belediye çalışanları “taksirle ölüme ve yaralanmaya sebebiyet verme” suçlamasıyla yargılandı. Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında, bazı sanıkların SEGBİS aracılığıyla katıldığı belirtildi. Depremde yaşamını yitirenlerin aileleri ve avukatları da salonda yer aldı. Mağdur yakınları, binanın Elazığ depreminden sonra hasar gördüğüne dair yaptıkları bildirimlerin göz ardı edildiğini, bu durumun eksik yargılama sayılacağını ifade etti.
Sanık avukatları ise Elazığ depreminde binanın hasar görmesine rağmen gereken incelemelerin yapılmadığını ve ilgili yetkililerin mahkemeye yeterli belge sunmadığını savundu.
Mahkeme, yapılan yargılamalar sonucunda B.Y. ve A.Y.’ye 17 yıl 6 ay, M.B. ve A.Ö.’ye ise 10 yıl hapis cezası verdi. Diğer iki sanığın beraatine karar verildi. Ayrıca, ceza alan sanıkların tutuksuz yargılanmalarının devamı için adli kontrol ve yurt dışına çıkış yasağının uygulanmasına hükmedildi.

