**Aort Yırtılması Tehdidiyle Baş Eden Libyalı Hasta Acıbadem Kent Hastanesi’nde Şifa Buldu**
Libya’nın Mısrata şehrinde yaşayan, beş çocuk babası emekli Alhussein Ahmed Mohamed Abdulkafi, hayati tehlike taşıyan aort damarı yırtılması nedeniyle Acıbadem Kent Hastanesi’nde kapalı yöntemle uygulanan “stentli yapay damar” tedavisi ile sağlığına kavuştu. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cüneyt Narin, Abdulkafi’nin durumunun kritik olduğunu ve yırtığın, beyin damarlarını etkileme riski taşıdığını ifade etti. Dr. Narin, “Yırtığı kontrol altına aldık ve hastanın şikâyetlerinde önemli bir düzelme sağladık. Kendisine sağlıkla ülkesine dönebilmesi için gerekli tedaviyi uyguladık” şeklinde konuştu.
Hastanın Zor Süreci ve Teşhis
Uzun yıllardır yüksek tansiyon problemi yaşayan Abdulkafi, daha önce kalp damarlarında meydana gelen darlıklar nedeniyle stent taktırmıştı. Son zamanlarda ani bir şekilde karın, sırt ve bel ağrıları hissetmesi sonrası yapılan tetkikler sonucunda hastanın ciddi bir “Tip 3 aort diseksiyonu” yaşadığı ortaya çıktı. Yapılan incelemelerde, bu yırtığın aort damarının sol kol damarından başlayarak sol bacak damarına kadar uzandığı belirlendi. Bu komplikasyon, böbrek damarlarına giden kan akışını da etkileyerek böbrek yetmezliğine sebep oldu. Durumu ağırlaşan Abdulkafi, diyalize girmek zorunda kaldı. Tedavi sürecine bir süre Tunus’ta devam ettikten sonra, devama ihtiyaç duyması üzerine Türkiye’ye sevk edildi. 21 Ekim 2025 tarihinde Acıbadem Kent Hastanesi’ne yerleştirildi ve burada Doç. Dr. Cüneyt Narin ile Girişimsel Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Parıldar tarafından kapsamlı bir değerlendirme yapıldı.
Uygulanan Stentli Yapay Damar Tedavisi
Abdulkafi’nin yırtık damarı stabilize etmek ve tehlikeli ilerlemesini durdurmak adına kapalı anjiyografik yöntemle bir operasyon gerçekleştirme kararı alındı. Doç. Dr. Narin, hastanın durumunu değerlendirirken, “Tip III aort diseksiyonu, hayati bir tehdit oluşturuyordu. Eğer yırtık ilerleseydi beyin damarlarını da etkileyebilirdi. 23 Ekim tarihinde Prof. Dr. Parıldar ile birlikte gerçekleştirdiğimiz girişimsel tedavi ile yırtığın başladığı yere ve kapanan sol böbrek atar damarına stentli yapay damar yerleştirdik. Bu müdahale ile anormal kan akışı durduruldu ve kanın uygun damar boşluğundan akması sağlandı” dedi. Operasyonun ardından Abdulkafi’nin şikâyetleri hızla azalırken, günlük yaşam aktivitelerini rahatça yerine getirmeye başladığı öğrenildi. Hastanın diyet programı diyetisyen eşliğinde düzenlenirken, kalp ritim bozukluğu nedeniyle de pıhtı önleyici tedaviler uygulandığı belirtildi. Abdulkafi, genel durumunun iyileşmesi üzerine taburcu edilerek Libya’ya uğurlandı.
Yeni Bir Hayat için Teşekkürler
2022 yılında sağlık problemleri baş gösteren Abdulkafi, yaşadığı süreç hakkında “Ne oturabiliyor, ne yürüyebiliyordum. Aorttaki yırtık hayatımı tehdit ediyordu. Şanslıymışım ki iyi bir tedavi gördüm” ifadelerini kullandı. Libya’da ve Tunus’ta bu tür tedavilerin imkânı bulunmadığını belirten hasta, İzmir’de Acıbadem Kent Hastanesi’nde gördüğü yararlı tedavi ile sıkıntılarından kurtulduğunu vurgularken, tüm doktorlara da teşekkür etti.
