LGS Tercih Süreci ve Önemli Uyarılar
Uzmanlar, LGS (Liseye Geçiş Sınavı) tercih sürecinde öğrencilere ve ailelerine dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında uyarılarda bulundu. Yapılan açıklamalara göre, lise tercihlerinin öğrencilerin üniversite yolculuğuna ilk basamak olduğu vurgulandı.
Öğrencilerin Tercihlerde Dikkat Etmesi Gerekenler
Rehberlik Uzmanı Özcan Aladağ, “Lise tercihlerini bir anlamda öğrencilerin üniversite yolculuğuna ilk basamak olarak söyleyebiliriz. Bu nedenle öğrencilerin lise tercihlerini çok titiz ve dikkatli bir şekilde yapmaları gerekiyor” dedi. Aladağ, “İyi bir lise, iyi bir üniversite demektir” ifadesinde bulundu.
Ayrıca, Aladağ, “Bugün üniversite sonuçlarına baktığımız zaman, birçok öğrencinin lise tercihlerinde hata yaptığını görüyoruz” diyerek ailelerin uzman desteği almasının önemine değindi. Tercihlerin, öğrencinin kişisel özellikleri ve gitmek istediği okulun özellikleri ile uyumlu olması gerektiğinin altını çizen Aladağ, “4 yıllık lise hayatını yaşayacak olan çocuklar, bu seçimde kendilerine de şans verilmesini istiyor” şeklinde konuştu.
Tercihlerde Yüzdelik Dilimlerine Dikkat Edin
Aladağ, tercih sürecine ilişkin olarak, “Öncelikle her öğrencinin yapmak zorunda olduğu yerel tercihler var, yani adrese dayalı tercihler” dedi. Öğrencilerin yerel tercihlerden 5 tane yapabileceklerini, bu tercihlerin 3 tanesinin aynı okul türünden olabileceğini belirtti.
Merkezi sınavla alan okullar tercihinin önemine de değinen Aladağ, “Öğrenciler sınavla alan okulların tercihini yaparken puanlardan daha ziyade yüzdelik dilimlerine dikkat etmelidir” derken tercih yelpazesinin geniş tutulmasını tavsiye etti. Ayrıca pansiyonlu okulların tercihinde ise, okulun başarı oranları ve ulaşım imkanlarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
Kontenjan Bilgileri ve Genel Görünüm
Aladağ, 2025 LGS’ye yönelik olarak yaklaşık 1 milyon öğrencinin sınava girdiğini ve yaklaşık 200 bin civarında kontenjan bulunduğunu bildirdi. Anadolu liselerinin, fen liselerinin ve mesleki teknik okulların kontenjanları hakkında da bilgiler paylaşan Aladağ, “Bir milyon öğrencinin girdiği bir sınavda 200 bin kontenjan olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı