Aydın’ın Kuşadası ilçesinde 27 yaşındaki genç girişimci Hakan Ören, bir sarı akrep ve zehir üretim tesisi açtı. Ören, bu akreplerden elde edeceği zehirin litresini ilaç firmalarına 10 milyon dolara satmayı planlıyor.
Kuşadası’nın Güzelçamlı Mahallesi’nde ikamet eden 27 yaşındaki iş insanı Hakan Ören, üç yıl önce Türkiye’deki akrep türlerini araştırmaya karar verdi. Araştırmalarında akrep zehrinin, kanser başta olmak üzere birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılan ilaçların üretiminde kritik bir bileşen olduğunu fark etti. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden gerekli izinleri alan Ören, bunun yanı sıra Ar-Ge çalışmalarını da tamamladı ve ocak ayında Güzelçamlı Mahallesi’nde sarı akrep ve zehir üretim tesisini hayata geçirdi. Ege ve Akdeniz bölgelerinde bulunan ‘aegaeobuthus gibbosus’ türünden 500 sarı akrebi özel kaplarda besleyecek olan Ören, bu akreplerden elde edeceği zehri ilaç ve kozmetik sektöründeki firmalara satmayı planlıyor.
“Kanser ilaçlarının önemli bileşeni”
Güzelçamlı’daki tesislerinde, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaygın olan ve ‘kara akrep’ olarak bilinen türü de yetiştirdiklerini ifade eden Hakan Ören, “Amacımız sarı akreplerimizi artırmak. Şimdiye kadar Türkiye’de hiç sarı akrep üretim tesisi kurulmamıştı. Sarı ve kara akrep zehri tıbbi açıdan son derece kıymetli. Kanser tedavisinde kullanılan ilaçlarda bu zehir etken madde olarak yer alıyor. Özellikle sarı akrep zehri, beyin tümörlerini hedef alan ilaçların önemli bir parçası. Aylık üretimimizde sarı akreplerden 0,5 gram zehir elde ediyoruz. Bu zehiri, şoklama işlemi ile eksi 45 derecede donduruyor ve özel soğutucularda muhafaza ediyoruz. Elde edeceğimiz zehrin litresini ilaç ve kozmetik firmalarına 10 milyon dolara satmayı amaçlıyorum” şeklinde konuştu.