Kuşadası İlim Meclisi’nin Beşinci Toplantısı Gerçekleşti

Kuşadası’ndaki İlim Meclisi’nin beşinci toplantısı, 12 üye ve 16 konukla gerçekleşti. Mahmut Ökçesiz, 2,5 aylık çalışma döneminde beş projenin geliştirildiğini açıkladı. Dr. Ahmet Aytaç, Türk kültürünün kökenlerini anlattı. Toplantı, toplu fotoğraf çekimleriyle sona erdi. 6. toplantı 17 Temmuz 2025’te yapılacak.

Kuşadası'ndaki İlim Meclisi'nin beşinci toplantısı, 12 üye ve 16 konukla

Kuşadası İlim Meclisi’nden Beşinci Toplantı

Kuşadası’nda bu yıl kurulan İlim Meclisi’nin beşinci toplantısı, Kuşadası Ticaret Odası Meclis Salonu’nda yapıldı. Toplantıya 12 meclis üyesi ile 16 davetli katılım sağladı. Etkinlik, İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşuyla başladı.

Koordinatör Mahmut Ökçesiz Açılış Konuşması Yaptı

Toplantının açılışında söz alan Meclis Koordinatörü Mahmut Ökçesiz, yalnızca 2,5 aylık bir süre içerisinde meclisin önemli ve düzenli bir çalışma ortamı oluşturduğunu vurguladı. Ökçesiz, bu süreçte 5 farklı fikrin projeye dönüştürüldüğünü ve Eylül ayı sonunda bu projelerin kamuoyuna duyurulacağını bildirdi. Konuşmanın ardından söz konferans konuğuna verildi.

Türk Kültürü Üzerine Çarpıcı Sunum

Toplantının ikinci bölümünde, Adnan Menderes Üniversitesi öğretim üyesi ve Halı-Kilim ile Desen uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Aytaç, “Türkistan’dan Anadolu’ya Tamgalarda Türk Kültürü İzleri” başlıklı sunumuyla katılımcılarla buluştu. Aytaç, mitolojik bir dizilimle Türk kültürünü Türkistan coğrafyasından başlayarak on binlerce yıl içerisinde dünya geneline yayılmasını ilgi çekici görsellerle açıkladı.

Aytaç, Türklerin tarih boyunca “göçebe ve barbar” olarak nitelendirildiğini, fakat bu algının gerçeği yansıtmadığını belirtti. İsa’dan yaklaşık 2000 yıl önce madenleri işleyip sanat eserleri üreten bir toplumun barbar olarak nitelendirilemeyeceğini ifade etti. Aynı zamanda, Türk kültüründe atın önemi, göçebe yaşam tarzının yanlış anlaşılması, yaylak ve kışlak kavramlarının tarihsel içeriği ve 15 bin yıllık geçmişin izleri dinleyicilere etkileyici bir şekilde aktarıldı. Yaklaşık 1,5 saat süren bu ilgi çekici konferans büyük bir ilgiyle takip edildi.

Toplantı ve Gelecek Planları

Etkinlik, saat 16.15’te katılımcılarla birlikte toplu hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi. Kuşadası İlim Meclisi’nin bir sonraki, yani 6. toplantısı 17 Temmuz 2025 Perşembe günü aynı salonda “Kuşadası Deprem AFAD Senaryosu” başlıklı bir konferans ile gerçekleştirilecek. Bu toplantıya 20 kişilik misafir kontenjanı ayrılırken, katılmak isteyenlerin önceden kayıt yaptırmaları gerektiği belirtildi.