Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kuraklıkla Mücadelede Ülke Çiftçileri Yüzde 85 Verim Düşüklüğü ile Karşı Karşıya

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımsal kuraklık nedeniyle çiftçilerin verim kaybının yüzde 85’e ulaştığını belirtti. Bayraktar, ayçiçeği ekiminin kritik olduğunu ve tarımde zarar gören üreticilerin borçlarının faizsiz ertelenmesi talebinde bulundu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımsal kuraklık

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu dönemde çiftçilerin kuraklık nedeniyle büyük verim kayıpları yaşadığına dikkat çekti.

Kuraklık ve Verim Kaybı Raporu

Bayraktar, hasat sezonunda çiftçilerin tarımsal kuraklığın olumsuz etkileriyle karşı karşıya kaldığını belirtti. “Kuraklık olasılığını daha önce belirtmiştim. Bugün çiftçilerimiz, bazı bölgelerde yüzde 85’e kadar verim düşüklüğü ile mücadele ediyor” dedi. Kuru tarım yapılan alanlarda verimlerin düşüşü 50 kilogram seviyelerine kadar gerilemiştir. Özellikle Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu gibi bölgelerde çiftçiler, maliyetlerini karşılayamadığı için tarlalarına biçerdöver alamamaktadır. Sulanan alanlarda ise verim oranları da önemli ölçüde azalmıştır.

Ayçiçeği Üzerindeki Kuraklık Riski

Bayraktar, önümüzdeki süreçte ayçiçeği hasadında da kuraklık endişesi olduğunu ifade ederek, “Trakya, Türkiye’nin ayçiçeği ekim alanlarının yüzde 46’sını, üretiminin ise yüzde 35’ini üstlenmektedir. 2025 tarım yılı için 1 Ekim 2024 – 30 Haziran 2025 tarihleri arasındaki yağış miktarları Marmara Bölgesi’nde yüzde 29 oranında azalmıştır. Bu yıl, Marmara Bölgesi Haziran ayında son 54 yılın en düşük yağışını almıştır” değerlendirmesinde bulundu.

Sıcaklıkların Etkisi ve Çiftçi Talepleri

Bayraktar, “Kuraklıkla birlikte sıcaklıkların yükselmesi de önemli bir gösterge. 2025 Haziran ayı, son 55 yıl içinde en sıcak 4. haziran olmuştur. Marmara Bölgesi’nde ortalama sıcaklık, normalin 1.5 derece üstünde seyretmiştir. Ayçiçeği için kritik bir dönem içindeyiz; Ziraat Odalarından alınan bilgilere göre, aşırı sıcaklıkların yaşanması bitkileri strese sokmakta ve bu da verim kaybına neden olmaktadır” şeklinde konuştu. Ayrıca, doğal afetlerin çiftçilerin gelirlerine ciddi yansımaları olduğunu belirtti.

2015 yılı tarım sektörü açısından başından itibaren doğal afet yılı olarak tanımlandı. Bu durumun gıda arzını etkilediğini ifade eden Bayraktar, “Doğal afetlerden zarar gören çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının en az bir yıl süreyle faizsiz olarak ertelenmesini talep ediyoruz. Ayrıca, nisan ayındaki zirai don olayından etkilenen çiftçilere yapılacak yardımın kuraklık nedeniyle zor durumda olanlara da sağlanmasını istiyoruz” açıklamasında bulundu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı