Bu hastalık +45 yaşı ilgilendiriyor... Herkes yaptırmalı! Bu hastalık +45 yaşı ilgilendiriyor... Herkes yaptırmalı!

Atardamarlardaki  bu damarlara ait iltihaplı kolesterol içeren tortular (plak) genellikle koroner arter hastalığına neden olur.

Kolesterol Plakları Nasıl Hastalık Yapar?

Bu plaklar 1 yaşındaki bebekte oluşmaya başlar ve yaşla ilerleme gösterir. Yapılarında fonksiyonu bozulmuş damar epitel hücreleri, yağ doku elemanları, savunma sistemi hücreleri, bağ doku materyalleri, iltihap yanıtı maddeleri gibi birçok bileşen vardır. İleri yaşta damarları tıkayacak seviyeye gelebilir. Plak biriktiğinde, koroner damarları daraltır ve kalbinize kan akışını azaltır. Aynı zamanda üzerinde pıhtı oluşup zamanla yüksek akıma dayanamayıp koparak ilerde daralan damarı tıkayabilir. Sonunda, kan akışının azalması göğüs ağrısına, nefes darlığına veya diğer koroner arter hastalığı belirtileri ve semptomlarına neden olabilir.

Tam bir tıkanma kalp krizine neden olabilir. Koroner arter hastalığı genellikle on yıllar boyunca yavaş yavaş geliştiğinden, önemli bir tıkanma veya kalp krizi geçirene kadar bir sağlık sorunu fark etmeyebilirsiniz. Ancak koroner arter hastalığını önlemek ve gidişatı kontrol altına alabilmek için yapabileceğiniz şeyler var. Sağlıklı yaşam tarzı büyük bir etki yaratabilir.
Kalp, kendi kan tedarikini koroner arterlerden alır. İki büyük koroner arter, aort (Şah damar) ve sol karıncığın birleştiği noktanın yakınından aorttan ayrılır. Bu arterler ve dalları kalp kasının tüm kısımlarına kan sağlar.

Koroner Kan Damarları:

1.Sol Ana Koroner Arter (sol ana gövde olarak da adlandırılır).
-Sol ana koroner arter dallara ayrılır:
*Dairesel arter.
*Sol ön azalan arter.

-Sol koroner arterler şunları sağlar:
*Dairesel arter - sol kulakçık, sol karıncığın yanına ve arkasına kan sağlar.
*Sol Ön Azalan arter - sol karıncığın önünü ve altını ve orta duvarın önünün beslenmesini sağlar.

2.Sağ Koroner Arter.
-Sağ koroner arter dallara ayrılır:
*Sağ marjinal arter.
*Arka inen arter.

-Sağ koroner arter şunları sağlar:
*Sağ kulakçık beslenmesi.
*Sağ karıncık beslenmesi.
*Her iki karıncığın alt kısmı ve orta duvar arkası.

Sağ koroner arterin ana kısmı, kalbin sağ tarafına kan sağlar ve bu da akciğerlere kan pompalar. Sağ koroner arterin geri kalanı ve ana dalı, arka inen arter, inceltme arterinin dalları ile birlikte, sol karıncığın alt kısmını ve orta duvarın arkasını besleyen kalbin alt yüzeyinin dış tarafından geçmektedir.

Teminat Dolaşımı Nedir?

Yardımcı paralel dolaşım, küçük kan damarlarının bir ağıdır ve normal koşullar altında açık değildir. Koroner arterler kalp kasına kan akışının sınırlı olduğu noktada daralınca (koroner arter hastalığı), yardımcı paralel damarlar genişleyebilir ve aktif hale gelebilir. Bu, kanın engellenen damar etrafındaki başka bir çıkışa veya blokajdan sonra tekrar aynı damara akmasını sağlayarak kalp dokusunu yaralanmadan korur.