Konya Ovası’nda Buğday Hasadı Devam Ederken Kuraklık Rekolteyi Etkiliyor

Konya Ovası’nda buğday hasadı devam ederken, kuraklık ve yetersiz yağışlar nedeniyle rekoltede ciddi kayıplar yaşanıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, verimlerin kıraç tarlalarda 100 kiloya, bazı bölgelerde ise 75 kiloya düştüğünü bildirdi. Kırkgöz, yüksek sıcaklıkların da ürün kalitesini olumsuz etkilediğini vurguladı.

Konya Ovası'nda buğday hasadı devam ederken, kuraklık ve yetersiz yağışlar

Tahıl Ambarı Konya Ovası’nda Hububat Hasadı Devam Ediyor

Tahıl ambarı Konya Ovasında hububat hasadı devam ediyor. Arpanın ardından buğday hasadının başladığını belirten uzmanlar, kurak geçen kış aylarının ardından beklenen yağışların gelmediğini ifade ederek, rekoltede kıraç alanlarda ciddi kayıpların yaşandığını, hiç biçerdöver girmeyen tarlaların mevcut olduğunu söyledi.

Rekoltede Düşüş ve Kuraklık Endişesi

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovasında buğday hasadı sürüyor. Yüzölçümünün yüzde 47’sinin tarım arazisi olarak kullanıldığı Konya’da, kuraklık ve yağış yetersizliği nedeniyle rekoltede ciddi oranda düşüşler yaşandı. Buğday hasadının devam ettiğini belirten Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, “Kıraç alanlarda 100 kilolar, dağ altlarında 75 kilolara kadar düşen verimler var. Hatta hiç biçer girmeyen tarlalarımız da mevcut. Uzun yıllar ortalaması Konya yöresinde 2 milyon 200 bin ton olan buğday rekoltemiz, bu yıl 1 milyon 800 bin – 1 milyon 700 bin ton civarında. Rekolte kaybı yaşayacağımızı düşünüyoruz. Arpalarda, 1 milyon 100 bin – 1 milyon 200 bin ton olan ortalama rekoltemizin bu sene 800 bin tonlara kadar düşeceğini tahmin ediyoruz” dedi.

Gıda Arzı İçin Yoğun Çaba

Nisan ve mayıs aylarında yağan yağışların yetersiz olduğunu belirten Kırkgöz, gıda arzını sağlayabilmek için Konya Ovası’nın yoğun bir çaba sarf ettiğini ifade etti. “Havaların aşırı sıcak gitmesi, mevsim normallerinin uzun yılların ortalamasının üzerinde olması, özellikle yeşil mahsul dediğimiz sulu alanlarda ekilen pancar, ayçiçeği, mısır gibi ürünlerde streslere yol açmakta. Çiftçilerimiz sulamalarını yapıyor. Ancak yağışların azalmasıyla birlikte su kaynaklarında ciddi çekilmeler oldu. Bölgesel olarak değişmekle beraber, kuyularda 15-20 metreye kadar çekilmeler yaşanmakta” diye konuştu.

Ürün Kalitesi ve Borsa Fiyatları

Ürün kalitesinin, yetiştirme periyodunun devamlılığı ile doğrudan bağlantılı olduğunu vurgulayan Kırkgöz, bunun borsadaki satışları etkilediğini kaydetti. “Borsadaki fiyatları belirleyen en önemli unsurlardan biri kalite. Özellikle yağmur ve kar yağışlarının olmaması bitkilerdeki başak taslaklarının doldurulmasını engelledi. Buğday bitkisinin çiçeklenme dönemi sırasında, sıcak rüzgarların etkisiyle çiçeklerin kuruması ve döllenme problemleri yaşandı. Bu da kaliteyi çok ciddi şekilde etkiledi” şeklinde konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı