Kolay İK, 2025 Yılı İçin İnsan Kaynakları Trendlerini Belirledi

Kolay İK, 2025 yılı için iş dünyasını etkileyen yeni İK trendlerini açıkladı. Çağlar Yalı, artan teknoloji ve değişen çalışan beklentileri doğrultusunda şirketlerin yenilikçi stratejilere yönelmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle maaş şeffaflığı ön planda.

Bu haberin fotoğrafı yok

Kolay İK, ‘2025 İK Trendleri’ni duyurdu. Bu yeni eğilimler, teknoloji alanında eğitim gerektiren ancak üniversite diploması olmayan uygulama geliştiriciliği, siber güvenlik analistliği gibi pozisyonları kapsamaktadır.

İnsan kaynakları platformu Kolay İK, gelişen teknolojiler, değişen iş yapıları ve çeşitli çalışan beklentilerini göz önünde bulundurarak ‘2025 İK Trendleri’ isimli bir e-kitap yayımladı.

Yeni yaka kategorisi genişliyor, mavi yaka yeniden değer kazanıyor
Yeni yaka terimi, teknoloji alanında belirli teknik yetenekler ve eğitim gerektiren pozisyonları tanımlarken, üniversite diploması şartı aramayan işler olarak kendini gösteriyor. Bulut bilişim teknisyenliği, kullanıcı arayüzü tasarımı, yazılım ve uygulama geliştirme, veri tabanı yönetimi ve siber güvenlik analisti gibi meslekler bu yeni kategoriye dahil. E-kitapta, yeni yaka mesleklerin yanı sıra mavi yaka işlerin de tekrar ilgi çekici hale gelmesi, insan kaynakları stratejilerinde bir değişimi zorunlu kılıyor.

Çalışanların mevcut yeteneklerinin yüzde 39’u 5 yıl içinde geçerliliğini kaybedecek
Yeni teknolojilerin iş gücündeki beceri taleplerini hızla değiştirmesi, şirketlerin çalışanlarını geleceğe hazırlama konusunda adım atmasına yol açıyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2023 tarihli İşlerin Geleceği Raporu, mevcut becerilerin yüzde 44’ünün 2030 yılına kadar geçersiz olacağını duyurmuştu; ancak 2025 raporunda bu oran yüzde 39’a indi. Uzmanlar, bu değişikliğin, beceri geliştirme ve yeniden beceri kazandırma uygulamalarına artan ilgiden kaynaklandığını, bunun yanında beceri uyumsuzluğunun iş performansını olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor. İşverenlerin yüzde 63’ü, beceri açığının organizasyonları olumsuz etkilediğini ifade ediyor.

Şirketler, şeffaf maaş politikası aracılığıyla yetenek havuzuna erişim sağlayacak
Kolay İK’nın raporuna göre, 2023’te küresel iş dünyasının başlıca konularından biri maaş şeffaflığı olacak. AB Ücret Şeffaflığı Direktifi’nin, Haziran 2026’a kadar AB ülkeleri için ilgili mevzuat düzenlemeleri yapacağına dair beklentiler var. Bu doğrultuda, şirketlerin maaş aralıklarını açıkça paylaşarak daha adil bir iş ortamı yaratacağı öngörülüyor. Bu durum, çalışanlar için güvenli bir atmosfer sağlarken, aynı zamanda şirketlerin daha fazla yetenek çekmesine yardımcı olacak.

İK’nın 2025 hedefleri karmaşık
Raporda, yapay zeka kullanımı, veri analizi, iş dünyasında cinsiyet eşitliği ve insan kaynakları departmanlarının stratejik kararlara olan etkisinin artması gibi konulara da yer verildi.

“Şirketler için bir dönüşüm ve fırsatlar yılı”
Kolay İK CEO’su Çağlar Yalı, İK’nın gündemindeki konuların sadece ilgili departmanları değil, tüm çalışan kesimlerini etkilediğini vurguladı. Yalı, “Çalışan beklentilerindeki değişim ve teknolojik gelişmeler, işletmelerin hem günümüzde hem de gelecekte etkili planlamalar yapmalarını gerektiriyor. Şirketler mevcut iş gücünü desteklerken, gelecekte gereken yeteneklere de yatırım yapmalı. Aksi takdirde, teknolojik değişimle birlikte operasyonel zorluklar ve verim kayıpları yaşayabilirler. Maaş şeffaflığı, adil bir iş ortamı sağlamanın yanı sıra rekabet avantajı da sunacak bir konudur. Bu bağlamda 2025 yılı, şirketler için önemli değişim ve fırsatlarla dolu olacağına inanıyoruz.” dedi.