Koah Belirtileri
”Koah hastalığı nedir?” sorusunun yanıtı kadar önem taşıyan bir diğer konu ise Koah belirtileri ve belirtilerin doğru izlenmesi olarak değerlendirilir. Hastalığa ilişkin olarak akciğer kapasitesi çok fazla miktarda azalırken dokulara yeterli olarak oksijen iletimi olmayacağından ilk olarak nefes darlığı olmak üzere öksürük ve balgam gibi belirtiler de ortaya çıkar. Koah önemli bir sağlık sorunudur.
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı kelimelerinin baş harfleri ile isimlendirilen Koah hastalığı, akciğerlerde bulunan bronşların tıkanmasından dolayı solunum güçlüğü, öksürük ve nefes darlığı gibi şikayetlere neden olan kronik bir hastalıktır. Nefes alma sonucu akciğerlere giren temiz hava bronşlar sayesinde emilir ve temiz havada bulunan oksijen, kan ile dokulara gelir. Koah hastalığı meydana geldiğinde bronşlar tıkanır ve akciğer kapasitesinin büyük oranda azalmasına neden olur. Bunun sonucunda alınan temiz hava akciğerler ile yeteri kadar emilemez, bunun sonucunda kan ile dokulara yeterli oksijen gitmez.
Koah Tanısı Nasıl Olur?
Kişi sigara içiyorsa uzun süren nefes darlığı, öksürük gibi şikayetlerinin varlığı Koah tanısı için yeterli olur fakat kesin tanı için solunum testi yapılması gerekir. Kısa sürede uygulanan solunum değerlendirme testi, kişinin bu cihazına derin nefes alarak üflemesi ile meydana gelir. Akciğer kapasitesi ve eğer hastalık varsa hastalığın evresi hakkında bilgi sahibi olmayı sağlayan bu testi, genellikle 40 yaş üzerindeki sigara kullanan kişilerin yılda en az bir kez yaptırması gerekmektedir.
Koah Nedenleri Nelerdir?
Koah hastalığının meydana gelmesindeki en büyük risk etkeni sigara ve benzeri tütün ürünlerinin tüketilmesi ve bu ürünlerin dumanında kalan kişilerde de hastalığın görülme sinin büyük oranda arttığı bilinmektedir. Dünya Sağlık Örgütünce gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda da Koah hastalığının ortaya çıkmasında kirli hava koşullarının da çok fazla etkili olduğunu ortaya koyar. İş yerlerindeki; toz ve kimyasal maddeler ve ev ortamlarında bulunan odun ve tezek gibi organik yakıtlara ilişkin olarak gelişen hava kirliliğinin bronşlarda tıkanmaya yol açtığı ve akciğer kapasitesinin yüksek miktarda azaldığı gözlenir.
Koah Hastalığı Evreleri
Hastalık, şiddetine göre hafif, orta derece, ağır ve çok ağır derecede Koah olmak üzere 4 farklı evreden meydana gelmektedir.
Hafif Koah: Yoğun tempolu işlerde ya da merdiven çıkarken, yük taşırken efor gerektiren aktiviteler sırasında oluşan nefes darlığı belirtileri ortaya çıkar. Bu evre hastalığın başlangıcı olarak da bilinir.
Orta Koah: Gece uykusunu etkilemeyen ancak basit günlük işler sırasında nefes darlığını ortaya çıkaran Koah evresidir.
Ağır Koah: Nefes darlığı şikayetinin gece dahi kişiyi uyutmadığı solunum sıkıntısına istinaden gelişen halsizlik sorununun günlük işleri yapmayı engellediği koah hastalığı evresidir.
Çok Ağır Koah: Bu evrede nefes alıp vermek son derece güçleşir, kişi ev içerisinde dahi hareket etmekte zorlanır ve dokulara yeterli miktarda oksijenin iletilememesinden dolayı çeşitli organlarda rahatsızlıklar meydana gelir.
YORUMLAR