Kış lastiği tek başına yeterli değil, araç bakımı ve doğru sürüş teknikleri de gerekli

4 Dakika Okuma

Doğu Anadolu Sürücü Kursları Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Atilla Ayhan, kış lastiği kullanımının tek başına yeterli olmadığını belirterek, araç bakımı, doğru sürüş teknikleri ve kış şartlarına uygun hazırlıkların trafik güvenliği açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Kış aylarında artan kar yağışı, buzlanma ve olumsuz hava koşulları, trafikte güvenli sürüşü daha da zorlaştırırken, sürücülerin alacağı önlemler hayati önem taşımaktadır. Doğu Anadolu Sürücü Kursları Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Atilla Ayhan, kış mevsiminde yapılan sürüş hatalarına dikkat çekerek, yalnızca kış lastiği kullanımının yeterli olmadığını, araçların her yönüyle trafiğe hazır hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayhan, araç bakımı, lastik basınç ayarları, sürüş teknikleri ve takip mesafesi gibi konularda sürücülere önemli uyarılarda bulundu.

“Yolda kalma ihtimaline karşı yiyecek içecek ve battaniye gibi malzemeleri hazır durumda bulundurmamız gerekiyor.”

Kış lastiği kullanımının tek başına yeterli olmadığını vurgulayan Atilla Ayhan, “Sürücülerimizin kış aylarında yapmış oldukları en büyük hataların başında trafiğe hazır olmayan araçlarla karayoluna çıkmaları geliyor. Kış ayları için en önemli konu kış lastiği kullanımıdır. Ancak kış lastiği kullanımı belli yerlerde tek başına yeterli olmuyor. Burada bizim sürücülere tavsiyemiz, özellikle araçlarını sıvı bakımı ve diğer şartlarda sürekli trafiğe hazır tutmalarıdır. Araçlarımızda mutlaka antifirizli cam suları ile doldurulmalıdır. Eğer karayollarında uzun bir yolculuğa çıkılacaksa, araçların depolarının tamamen dolu olması gerekmektedir. Araçlarda, kış mevsiminde yolda kalma ihtimaline karşı yiyecek içecek ve battaniye gibi malzemeleri hazır durumda bulundurmamız gerekiyor. Yola çıkmadan önce mutlaka araç üzerindeki karları ve camlardaki buzları temizlemeliyiz. Eğer kar yağışı sonrası yola çıkmamız gerekiyorsa ana caddeleri tercih etmemiz gerekir. Ara sokaklarda buzlanma ve kar birikintisi daha fazla olduğu için sürücülerimize her zaman tavsiyemiz ana arterleri kullanmalarıdır” şeklinde konuştu.

“Lastik hava basınçlarını düşürdüğümüz zaman tekerleklerin diş derinlikleri kayboluyor.”

Ayhan, “Kış aylarında araç kullanırken yaptığımız en temel hataların başında, kış lastiği kullanımının yanı sıra araçlar için yapılan müdahaleler bizler için önemli hale geliyor. Özellikle kış aylarında araç kullanırken daha sabırlı, sakin ve tedbirli olunmalıdır. Araç kullanırken ani hızlanma, ani direksiyon hareketleri ve ani fren hareketlerinden kaçınılmalıdır. ‘Tatlı fren, tatlı gaz; debriyaja hiç korkmadan bas’ şeklinde bir slogan geliştirdik. Yani gaz ve fren tepkilerimizi olabildiğince yumuşatmamız gerekiyor. Sürücülerin bildiği en büyük yanlışlardan biri araç lastik basıncının düşürülmesidir. Lastik hava basınçları genelde kış aylarında sürücüler tarafından düşürülerek tutunmanın daha iyi olacağı düşünülmektedir. Ancak lastik hava basıncını düşürdüğümüzde, araç lastiklerinin içerisindeki hava basıncı azaldığı için tekerleklerin diş derinlikleri kaybolmaktadır. Araçların lastik basınç değerlerini mutlaka öğrenmemiz gerekiyor. Bunu öğrendikten sonra özellikle kış aylarında lastik hava basınçlarının yüzde 10’luk toleransla şişirilmesi tavsiye edilmektedir. Lastik hava basınçlarının yüzde 10’dan fazla şişirilmesi, diş derinliklerini aşacağı için lastiklerin yere daha iyi temas etmesini ve dolayısıyla daha iyi tutunma sağlamasını sağlayacaktır. Takip mesafemiz normal koşullarda ‘hız artı metre’ şeklindedir. Kış aylarında bunu 5-10 kat artırmamız gerekir. Bu durum, bize güvenli bir duruş mesafesi sağlayacaktır. Bizi istenmeyen kazalardan koruyacaktır. Sürücülerimize trafikte özellikle virajları dönerken asgari hıza ve direksiyon manevralarını hızlı yapmamaya özen göstermelerini tavsiye ediyoruz. Daha sabırlı, daha sakin ve daha dikkatli araç kullanılmalıdır.” dedi.

İhlas Haber Ajansı

Bu Makaleyi Paylaş
Exit mobile version