Kemik Erimesi Nasıl Engellenir?

Bu haberin fotoğrafı yok

Kemik erimesi nasıl engellenir? Kemik erimesi hastaları ne yemeli ve ne yememeli? Çocukluğumuzdan yaşlılığımıza kadar, vücudumuzun gereksinimlerine ne kadar yatırım yaptıysak  aynı oranda karşılığını görürüz. Kemiklerimiz için çocukluk dönemimiz çok daha önemli. Hatta bu süreç hamilelikte başlar, annenin  aldığı besinler çocuğun kemik yapısını da etkiler. Tabii ki anne sütünün önemini de unutmamalıyız.

Dünya sağlık örgütünün açıklamalarına göre 12 yaşımıza kadar kemik kütle zirvesine ulaşmamız gerekiyor, gençlik döneminde de devamlı  artış göstermesi, bizim ileride kemik erimesi sorunu yaşamamızı engelliyor.

Kemik kütle zirvesine nasıl ulaşırız

Çocukların, özellikle 12 yaş ve daha sonraki gençlik dönemlerinde, düzenli güneş etkileşiminde bulunmaları şarttır. Kalsiyum ve D vitamini bakımından zengin besinler almaları gerekir. Tüm bunların yanı sıra, çocuk yaşlarda yer çekimine karşı yapılan sporlar sağlıklı bir kemik yapısını oluşturur.

Hangi sporları tercih etmeliyiz

Bu sporlara örnek vermek gerekirse jimnastik ve dans en doğru seçimlerden biridir, basketbol, voleybol ve futbol seçenekleri de değerlendirilebilir. Sağlık başta olmak üzere, spor çocukların her türlü gelişimini destekler.

Güçlü kemikler için

Kalsiyum kemiklerimiz için vazgeçilmez besin grubudur, kalsiyumu yeteri kadar almadığımız zaman vücut, kanımızdaki kalsiyum dengesi için kemiklerdeki kalsiyumdan kullanır. Kalsiyum faydalı olsa da tek başına yeterli gelmez, bir takım mineraller ve vitaminlerle birlikte alınırsa, kemik kalitesinde artış olur. Özellikle kalsiyum ve fosfor eşit oranda alındığı zaman emilimleri artar.

Kafein, sigara, alkol, tuz, obezite idrarla vücudumdaki kalsiyumun dışarı atılmasını sağlar. Hastalığı bünyemize davet etmemek için, bu alışkanlıklardan olabildiğince uzak durmalıyız.

Kemiklerimiz için faydalı vitamin ve mineraller 

Kalsiyum: Kemiklerimiz için vazgeçilmezdir. Kalsiyum içeren besinler; süt ürünleri, balık, fıstık, ceviz, soya fasulyesi, badem, brokoli, yeşil yapraklı sebzeler, lahana, kuru baklagillerdir

Magnezyum: Kemik gelişimine katkıda bulunur. Kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, ay çekirdeği, buğday, yulaf, hurma, üzüm, ceviz, fındık, kereviz gibi besinler magnezyum kaynağıdır.

Çinko: Sağlıklı kemik yapısı için gereklidir. İçinde çinko bulunan besinler; deniz ürünleri, kırmızı et, fasulye, bezelye, bulgur.

Potasyum: Bir günde tüketilmesi gereken potasyum miktarı 3,5 gramdır. İçinde potasyum barındıran besinler; kabuklu patates, sakız, kuru kayısı, somon balığı, avokado.

D vitamini: Kemik sağlığı için en önemli vitamindir. Balık yağı, süt ürünleri, tereyağı, yumurta sarısı, ton balığı, somon balığı, yulaf ezmesi D vitamini bakımından zengin besinlerdir

K vitamini: Kemiklerimiz için  faydalı bir vitamindir. Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, bamya, kuşkonmaz, yaban mersini, havuç K vitamini içeren besinler arasındadır.

Yapılan araştırmalara göre kemik erimesi  hastalığı kadınlarda erkeklerden 6 kat fazla görülmektedir. Özellikle menopoz  döneminde ortaya çıkan bu hastalığın belirtileri omurga ve sırt bölgesinde mikroskobik kırıklara bağlı ağrılar, boyda kısalma ve kamburlaşma olarak bilinir.

Hayatımızın her döneminde spor yapmalıyız

Sağlıklı beslenme ve güneşlenme dışında, kemik erimesine karşı verdiğimiz mücadelede en önemli etkenlerden biri de spordur. Her yaşta düzenli egzersiz yapan biri  kemik erimesini olabildiğince öteler.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bolu Kartalkaya'daki Grand Kartal Otel'de meydana gelen yangında 76 kişi
Sıradaki Haber Bolu’daki Otel Yangınında Hayatını Kaybedenler İçin 1270 Camide Sala Okundu