Trabzon’un Ortahisar ilçesinde yıllar önce yaşanan kaya düşmeleri ile hafızalara kazınan Kaymaklı Mahallesi’nde 17 yıldır süren kaya düşmesi korkusunu sona erdirmek için bilimsel ıslah çalışmaları başlatıldı.
Ortahisar ilçesi Kaymaklı Mahallesi’nde 21 Kasım 2009 tarihinde toprak ve taş kütlelerinin bir evin üzerine düşmesi sonucu Turan Kurt (58) ve eşi Ayşe Kurt (55) hayatını kaybetti, bazı evlerde hasar meydana geldi. Kaya düşmelerinin devam ettiği alan 2013 yılında ‘afet bölgesi’ olarak ilan edildi. Ayrıca, aynı bölgede 2016 yılında yamaçtan kopan kayalar sebebiyle 1 kişi yaralandı ve 2 ev hasar gördü. Yaklaşık 17 yıldır tehlikeli bir yaşam sürdürülen Kaymaklı Mahallesi’nde kalıcı bir çözüm için yeni bir adım atıldı. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Trabzon Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım, Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı iş birliğinde bölgede “Kaya Düşme Islah” çalışmaları başlatıldı.
Birçok evin bulunduğu riskli alanda, akademisyenler tarafından yüksek teknolojili uçuşlar gerçekleştirilecek. Bu çalışmalar çerçevesinde elde edilecek verilerle üç boyutlu analizler yapılacak ve yamaçlardaki riskli bölgeler bilimsel yöntemlerle detaylı bir şekilde incelenecek.
Yapılacak teknik ve jeolojik değerlendirmelerin sonrasında Kaymaklı Mahallesi için en uygun ıslah modeli belirlenecek. Çalışmalar sonucunda kaya düşmelerine karşı mühendislik önlemlerinin yanı sıra, bölge için kentsel dönüşüm seçeneğinin de gündeme gelebileceği ifade edildi.
Kaymaklı mahallesi, Trabzon’un uzun yıllardan beri kanayan yarasıdır
Kaymaklı mahallesinde gerçekleştirilecek çalışmalar ile ilgili bilgi veren Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Heyelan Uygulama Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hakan Ersoy, üç boyutlu analizlerle ıslah yöntemlerinin modelleneceğini belirterek “Kaymaklı mahallesi, Trabzon’un uzun yıllardan beri kanayan yarasıdır. Şu anda orada afete maruz ilan edilmiş bölgeler var. Yaşanmış ölümlü vakalar var. Bizler de Trabzon Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım Daire Başkanlığı ile çalışmalara başladık. Protokol hazırlıkları içindeyiz. Bu bağlamda üniversite belediye ve yerel yönetimler iş birliği ile Trabzon’umuzda özellikle il merkezlerinde meydana gelen heyelan, kaya düşmesi gibi olaylara eğilmeye başladık. Çalışmaları hızlı bir şekilde sürdüreceğiz. O bölgede yapılmakta olan bazı projeler var. Onlar çok değerli fakat eski teknoloji ile gerçekleştirilmiş. Onların bir revizesine ihtiyaç var” dedi.
Yüksek teknolojili uçuşlarla elde ettiğimiz verilerin üç boyutlu analizlerini yapacağız
“İlk etapta yüksek teknolojili uçuşlarla elde ettiğimiz verilerin üç boyutlu analizlerini yapacağız” diyen Ersoy, “Yani bir kaya düşmesi vakası olursa ‘Ne zaman, nereye, ne ölçüde etkiler?’ bunu anlamaya çalışacağız. Ardından ıslah yöntemlerini modelleyeceğiz. Orada kaya düşmesine yönelik birçok ıslah yöntemi mevcut. Buradan elde edeceğimiz veriler, nerelerin afete maruz kalmaması gerektiğini ya da nerelerin güvenli olduğunu aydınlatacak. Oradaki tehlikeli riski ortadan kaldırmaya gayret göstereceğiz. Elde ettiğimiz verilere göre eğer riskli bölgeler varsa kentsel dönüşüm sürecine girmek zorunda kalacağız. Görüntü öyle görünüyor ama bunu yine 3 boyutlu analizlerle netleştireceğiz. Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve AFAD İl Müdürlüğü bu konunun üzerinde duruyor. Trabzon’da 20 yıldır yaşanan bu sorunu çözeceğimize inanıyorum” ifadelerini kullandı.








