Diyarbakır’da 4 bin 420 metrekare kullanım alanına sahip Kayapınar İlçe Halk Kütüphanesi, 2025 yılı boyunca haftanın 7 günü, 07.00-24.00 saatleri arasında iki vardiya sistemiyle kesintisiz hizmet sunarak 346 bin 65 kullanıcıyı ağırladı.
Bilgiye erişimi herkes için eşit, kolay ve sürdürülebilir hale getirmeyi ilke edinen kütüphane; öğrencilere, akademisyenlere, araştırmacılara ve her yaştan vatandaşlara hitap eden geniş bir kullanıcı profiline sahip oldu. Günün erken saatlerinden gece yarısına kadar açık olan yapısıyla özellikle sınav dönemlerinde yoğun ilgi gören kütüphane, kullanıcılarına güvenli, nitelikli ve modern bir çalışma ortamı sundu.
2025 yılı boyunca Kayapınar İlçe Halk Kütüphanesi’nde kitap sergileri, resim ve sanat sergileri, söyleşiler, atölye çalışmaları ile farkındalık oluşturan eğitimler dahil toplam 90 etkinlik gerçekleştirildi. Bu etkinliklere 8 bin 275’i kadın, 7 bin 270’i erkek olmak üzere toplam 15 bin 545 kişi katıldı. Etkinlikler, kütüphanenin yaşayan ve topluma dokunan bir kültür merkezi olma niteliğini daha da güçlendirdi.
Etkinlikler kapsamında; birçok kamu kurumu ve sivil toplum kuruluşu ile iş birliği yapılarak madde bağımlılığı, internet ve teknoloji bağımlılığı, kadına yönelik şiddet, aile içi iletişim ve bilinçli medya kullanımı gibi toplumu doğrudan ilgilendiren konularda eğitim ve bilgilendirme programları düzenlendi. Bu çalışmalar, kütüphanenin bireysel gelişimin yanı sıra toplumsal farkındalığın artırılmasına da önemli katkılar sağladı.
Diyarbakır İl Kültür ve Turizm Müdürü İrfan Tekin, kütüphanelerin üstlendiği çok yönlü role vurgu yaparak, “Kayapınar İlçe Halk Kütüphanemiz, uzun çalışma saatleri, erişilebilir yapısı ve zengin etkinlik programıyla örnek bir kamu hizmeti sunmaktadır. 2025 yılında ulaşılan 346 bin 65 kullanıcı ve 15 bin 545 etkinlik katılımcısı, bu anlayışın somut bir göstergesidir. Kütüphanelerimizi yalnızca kitapların bulunduğu alanlar olarak değil; kültürün, eğitimin ve toplumsal farkındalığın merkezleri olarak görüyoruz. Madde ve internet bağımlılığıyla mücadelede kadına yönelik şiddetin önlenmesine kadar pek çok alanda yürütülen eğitimler, kütüphanelerimizin toplumla kurduğu bağı daha da güçlendirmektedir” dedi.
İhlas Haber Ajansı
