Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?
 
Bunlardan %75-80'i ani ölümle sonuçlanan kalp krizidir.
 
 Kalbi besleme yardımcı olan atar damalarda bir tıkanıklık meydana gelir, kalp kası nefes alamaz ve kan akışında bir problem olur. Tıkanan damarda çatlaklar oluşur ve daha sonrasında pıhtılaşan kan damarları iyice tıkar bunun sonucunda ise kalp krizi dediğimiz olay meydana gelir.
 
 Göğüs kafesi üzerinde büyükçe bir ağırlık hissedilir ve kişinin nefes alması zorlaşır. Sol kolda, boyunda, sırtta ağrılar hissedilir. Bu ağrılar ve nefes alamama durumu bir 10-15 dakika kadar sürebilir.
 
 Kalp Krizine Neden Olan Etmenler Nelerdir?
 
 Kalp krizi belirtileri; sigara, alkol, stres, fazla kilo ve buna benzer hayatımızı olumsuzlaştıran zararlı durumlardır. Sigara içmemek veya içimini azaltmak, alkol tüketmemek, çok fazla stres yapmamak, aşırı kilo almamak gibi önlemler ise ani kalp krizlerinin önüne geçer.
 
 Hastalıklarının çoğunun başında sağlıklı olamamak, düzenli beslenmemek, spor yapmamak, hareketsiz kalma durumları baş etkendir. Yalnızca kalp hastalıkları veya kalp krizi değil bütün hastalıklardan korunmak için vücudumuza iyi bakmamız ve sağlığımıza yeterince dikkat etmemiz gerekiyor.
 ;


  Kalp Krizinde Karın Ağrısı Olur Mu?
 
 Kalpte oluşan kalp krizi durumu hastalığı  geçiren insanlarda ilk şikayet göğüs kafesinde oluşan ağrıdır. Fakat bu durum herkes için geçerli değildir. Göğüs ağrısı değil de karın ağrısı ile şikayet eden birçok kişi de kalp krizi geçirmek durumundadır. Üst karın ve mide ağrılarında oldukça terleme, halsizlik gibi şikayetler oluşur. Karın bölgesinde ağrının çok artması durumunda kişi kalp krizinden şüphelenmelidir.
 
  Kalp Krizi Tedavisi Nasıl Olur?
 
 Kriz geçirmeye neden olan atardamarların tıkanıklığını en kısa sürede açarak kalpteki damarların eski haline gelmesini sağlamak tedavide birincil amaçtır.
 Damarları açmak için şu yöntemler kullanılır; balon takılması stent takılması, bypass ameliyatı yapılabilir, damarların tıkanıklığı yüzünden pıhtılaşan kanlar için pıhtı çözen ilaçlar kullanılabilir.
 
 1. Bypass Ameliyatı
 
 Hastalıkta meydana gelen atardamar tıkanıklığı, vücudun bacak, kol gibi bölümlerinden alınana damarların oraya enjekte edilerek atardamardaki kanın akışı sağlanır. Tıkanan damarlardaki kalp krizi sonucu akışı sağlanamayan kan artık damarlarda geziniyor olabilmektedir. Bu ameliyatı geçiren kişiler bir müddet hastanede yatışta olması gerekmektedir.
 
 Kalp krizi sonrası ise kişi yaşam tarzını değiştirmeli, yediği, içtiği yemeklere dikkat etmeli, zararlı alışkanlıklarından uzak durmalıdır. Hastalığı geçiren kişinin bu hastalığı tekrardan geçirme olasılığı, hastalığı hiç geçirmemiş bir kişiden daha fazladır. Doktorun tavsiyelerine uyulmalı, ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Aksatılan her ilaç bir hayati risk daha taşıma durumuna getirir. Kişi stresten uzak durmalı, heyecan verici durumlardan kaçınılmalıdır. Sağlık her şeyden önemlidir.