Kocaeli’nin İzmit ilçesindeki Mehmet Akif Ersoy Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin öğrencileri, Katar’da düzenlenen 7. Dünya Münazara Şampiyonası’nda büyük bir başarıya imza atarak dünya ikincisi oldu.
Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen yarışmalarda Türkiye şampiyonu unvanını kazanan ve uluslararası arenada Türkiye’yi temsil etme hakkı elde eden 12. sınıf öğrencileri Sümeyye Bulut, Zeynep Rümeysa Arabacı, Meryem Rabia Şengül ve Zehra Nur Abay, danışman öğretmenleri İman Summakieh yönetiminde Katar’ın başkenti Doha’ya gitti.
Burada, ana dili Arapça olan birçok ülkeyi geride bırakan İzmitli öğrenciler, zorlu aşamaların ardından finalde mücadele ederek dünya ikinciliğini elde etti. Mehmet Akif Ersoy Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, daha önce 2018 yılında da dünya şampiyonu olarak Türkiye’yi başarılı bir şekilde temsil etmişti.
“Sürekli çalıştık, Allah’a tevekkül ettik”
Katar’daki şampiyonada Türkiye’yi temsil eden öğrencilerden Zehra Nur Abay, başarıya giden yolda disiplinli çalışmanın ve maneviyatın önemine vurgu yaptı. Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce 2024 yılında düzenlenen yarışmalarda Arapça kategorisinde Türkiye şampiyonu olduklarını anımsatan Abay, “2024’te İman Hoca ile çalışmaya başladık ve sıkı bir program uyguladık. Bu süreçte İman hoca gerek Arapça gerek münazara teknikleri gerekse ihlasımız üzerine bize çok yardımcı oldu. Sürekli birlikte çalıştık, Allah’a tevekkül ettik. Yarışmaya kadar bu süreci bu şekilde ilerlettik. Türkiye birincisi olduktan sonra da Katar’da ülkemizi temsil etmeye hak kazandık.” şeklinde konuştu.
“1,5 yıl boyunca 100’ü aşkın konu araştırdık”
Katar biletini aldıktan sonra hazırlıkların daha yoğunlaştığını belirten Zeynep Rümeysa Arabacı, şampiyona sürecindeki çalışma tempolarına değindi. Arabacı, ana dili Arapça olan rakiplerini geride bıraktıkları süreci şu sözlerle anlattı: “1,5 yıllık bir hazırlık sürecimiz oldu. Bu süreçte çıkması muhtemel olduğunu düşündüğümüz 100’ü aşkın konu hakkında araştırma yaptık ve haklarında delil topladık. Aynı zamanda Arapça münazaralar gerçekleştirdik, dini anlamda da kendimizi geliştirdik. Bu süre zarfında münazara üslubumuz oturdu. Kendimize konu belirleyip, hazırlandıktan sonra münazara pratikleri yaptık. Hindistan ve Lübnan gibi farklı ülkelerle hazırlık maçları gerçekleştirdik. Üniversitelerin düzenlediği münazara etkinliklerine katılarak kendimizi geliştirme imkanı bulduk. Mayıs ayında elemelere girdik ve 40 ülke arasından, ana dili Arapça olan ülkeleri de geçerek 5. sırada Katar’a gitmeye hak kazandık.”
“Hem YKS’ye hazırlandık hem de ana dili Arapça olanlarla yarıştık”
Sümeyye Bulut ise bir yandan üniversite sınavına (YKS) hazırlanırken diğer yandan dünya devleriyle yarışmanın zorluklarını anlattı. 45 ülke arasından sıyrılarak Katar’daki finallere katılmaya hak kazandıklarını belirten Bulut, hem akademik hem de zihinsel olarak yoğun bir süreçten geçtiklerini vurguladı. Bulut, şampiyonada karşılaşılan en büyük zorluklardan birinin farklı bir dil ve kısıtlı zamana sahip olmak olduğunu ifade ederek, “Çalışma sürecimiz yoğundu, çok gayret gerektiriyordu. Aynı zamanda YKS’yi de çalışmak zorundaydık, bu süreç bizi zorluyordu. Münazara için 20 dakika öncesinde konu veriliyordu. Bu süreçte ekip olarak kendimizi hazırlamamız gerekiyordu ama çok şükür atlattık. Bizi en çok zorlayan unsur, rakiplerimizin ana dillerinin Arapça olmasıydı. Biz sonradan Arapça öğrenmiştik. Onlar kendilerini çok iyi ifade ediyordu. 20 dakikalık sürede tamamen konuyu anlayıp, argüman bulmak ve Arapça metni yazabilmek zordu. Bunun hepsini 20 dakikaya sığdırmak zorlu bir süreçti. Uzun ve yorucu bir deneyim yaşadık. Orada ülkemizi temsil etmeye çalıştık ve güzel bir sonuç elde ettik.” şeklinde konuştu.
Danışman Öğretmen Summakieh: “Türkiye’yi temsil etmekten onur duyduk”
Takımın danışman öğretmeni İman Summakieh de başarının sırrının disiplin olduğunu belirtti. 12 yıldır Türkiye’de yaşadığını ifade eden Summakieh, “Kazanmamızın birçok nedeni vardı. Bunların en önemlileri disiplin, birlikte çalışmak ve sabırdı. En önemlisi ekip arasındaki yardımlaşmaydı. Arkadaşlarımızla birlikte o ruhu taşıdık. Türkiye’yi temsil etmekten onur duyduk. Güzel bir iz bıraktığımız için çok mutluyuz.” diye konuştu.
İhlas Haber Ajansı
