İstanbul Boğaz Komutanlığı, Türkiye’nin deniz güvenliğini sağlama ve uluslararası barışı koruma çabalarında aktif bir şekilde rol alarak önemli bir katkıda bulunmaya devam ediyor.
Komutanlık, Türkiye’nin deniz hak ve menfaatlerini koruda kritik bir görevi üstlenmektedir. Basına kapılarını açan İstanbul Boğaz Komutanlığı, muharip gemileriyle birlikte Mayın Karşı Tedbirleri (MKT) harekâtı, Karadeniz Uyum Harekatı destek faaliyetleri ve keşif ile karakol görevlerini sürdürmekte; aynı zamanda teknik destek veren lojistik unsurlarla birlikler ve gemilere önemli destek sağlamaktadır. 1955 yılında temelde kurulan ve 1961’de yeniden yapılandırılan bu komutanlık, Beykoz’da faaliyetlerini sürdürmektedir. Ayrıca, Montrö Sözleşmesi’nin uygulanmasını gözetme sorumluluğunu da üstlenmiş olan komutanlık, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın ardından bu denetimi daha titiz bir şekilde gerçekleştirmek durumunda kalmıştır. Savaş dolayısıyla Karadeniz’e yüzen mayınları etkisiz hale getirmek amacıyla mayın gözcülüğü ve MKT harekâtları gerçekleştirilmektedir. Şu ana kadar, toplamda 24 bin saatin üzerinde seyir gerçekleştirildiği ve deniz hava unsurlarıyla yapılan bin sortirde, yaklaşık 5 bin saatin üzerinde uçuş gerçekleştirildiği açıklandı; tespit edilen mayınlar ise SAS timleri tarafından imha edilmiştir.
Türkiye öncülüğünde oluşturulan “Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu” adlı MCM BLACK SEA, Karadeniz’deki kıyıdaş müttefik ülkelerin iş birliğiyle faaliyete geçirilmiştir. 1 Temmuz 2024’te başlayan faaliyetler, Batı Karadeniz’de üç aktivasyon periyodunda MKT harekâtları, tatbikatlar ve eğitimlerle devam etmektedir. Görev komutası ise 15 Ocak 2025’te Bulgaristan’ın Varna kentinde yapılan bir törenle Bulgaristan’a devredilecektir.
Ayrıca, İstanbul’da CTF BLACK Görev Gücü için karargah teşkilatı da sürmektedir. Bu komuta, NATO Deniz Komutanlığı’nın harekat kontrolünde, beş görev kuvvetinden biri olarak Aydın Kışlası’nda kurulum aşamasındadır. Statik karargahın Bulgaristan ve Romanya’nın katılımıyla Türkiye’de faaliyete geçmesi öngörülmektedir.
İstanbul Boğaz Komutanı Tuğamiral Selçuk Akarı, yaptığı açıklamada, komutanlık olarak yürütülen faaliyetlerin, Türkiye’nin deniz haklarının korunmasında kritik bir rol oynadığını belirtti. Bugüne dek 24 bin saatin üzerinde seyir ve deniz hava unsurları ile yaklaşık bin sortide 5 bin saatin üzerinde uçuş gerçekleştirdiklerini vurgulayan Akarı, “İstanbul Boğaz Komutanlığı, Marmara Denizi’nde üstlendiği görevlerle ülkemizin deniz güvenliğinin sağlanmasında önemli bir role sahiptir” ifadesini kullandı.