İspanyol Şirketlerden TUSAŞ ile Önemli Anlaşma
İspanya’nın Savunma Bakanı Margarita Robles, yaklaşık 15 İspanyol firmasının Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ile Hürjet projesi için önemli bir anlaşma imzaladığını duyurdu. Bu anlaşmanın değeri 1,3 milyon euro olarak belirlenmiştir.
FEINDEF Fuarı’nda Tanıtım
Bakan Robles, açıklamalarını İspanya Senatosu’nun Savunma Komitesi’nde gerçekleştirilen Güvenlik ve Savunma Planı’nın onayına bağlayarak, 14 Mayıs tarihinde düzenlenen İspanya Uluslararası Savunma ve Güvenlik Fuarı FEINDEF’da bu gelişmeyi vurguladı. Robles, Airbus liderliğindeki İspanyol firmalarının Hürjet programının sanayi planında önemli bir rol üstlendiğini ifade ederek, bu işbirliği ile savaş ve taarruz pilotlarının eğitimine devam edileceğini belirtti. Ayrıca, Türk Hürjet projesinin temel alındığını ancak mevcut anlaşmanın İspanyol versiyonunun birlikte geliştirilmesini hedef aldığını da ekledi.
Uçak Teslimat Tarihleri
İspanyol Hava ve Uzay Kuvvetleri, ilk 6 savaş pilotu eğitim uçağını 2028 yılında teslim almayı planlamaktadır. Bu uçakların, Badajoz’daki Talavera la Real Hava Üssü’ndeki 23. Filo’daki mevcut F-5 jetlerinin yerini alması bekleniyor. Ayrıca, program kapsamında diğer 12 uçağın 2029 yılında faaliyete geçmesi bekleniyor. Söz konusu programın, özellikle Madrid ile birlikte Endülüs, Castilla-La Mancha, Bask Bölgesi ve Extremadura özerk topluluklarında önemli etkiler yaratacağı, tahmini olarak 2,8 milyon euro ekonomik katkı sağlayacağı ve 792 yeni istihdam oluşturacağı öngörülüyor.