İran ve Rusya’dan Nükleer Enerji İş Birliği
İran’ın Hürmüzgan eyaletine bağlı Sirik kentinde dört nükleer santral ünitesinin inşasını kapsayan 25 milyar dolarlık bir anlaşma, İran ile Rusya arasında imzalandı. İki ülkenin iş birliği çerçevesinde gerçekleştirilecek bu santrallerin toplam elektrik üretim kapasitesinin 5 bin 20 megavat olması bekleniyor.
Anlaşma Detayları ve İmza Töreni
Yapılan haberlere göre, anlaşma, Moskova’da gerçekleştirilen Dünya Atom Haftası (WAW) etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Atom Expo 2025” fuarında imzalandı. Törende, İran’ı temsilen Hormoz Şirketi’nin temsilcisi Naser Mansur Şeriflu, Rusya tarafında ise Rosatom’a bağlı REP Şirketi’nin temsilcisi Dmitry Shiganov bulunuyordu. İki ülke arasında gerçekleştirilen bu anlaşmanın barışçıl nükleer enerji alanındaki iş birliğini artırmayı amaçladığı ifade edildi.
Santrallerin Kapasitesi ve Projenin Gelişimi
Duyurulan bilgilere göre, Hürmüzgan eyaletinde 500 hektarlık bir alana inşa edilecek olan santrallerin her biri bin 255 megavat elektrik üretecek ve genel kapasitenin 5 bin 20 megavata ulaşması hedefleniyor. Projenin mühendislik aşamaları, çevresel analizler ve saha hazırlıklarının belirli bir kısmının tamamlandığı, kalan çalışmaların ise devam ettiği belirtiliyor.
Önceki İş Birlikleri ve Mutabakatlar
Son olarak, geçmiş haftada da Moskova’da, Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed İslami ile Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev arasında bir mutabakat zaptı imzalanmıştı. Rosatom, İran’da küçük nükleer santrallerin inşası hakkında anlaşmaya ulaşıldığını açıkladı, ancak kesin santral sayısı hakkında henüz bir bilgi verilmedi.
Bu gelişmeler, İran ve Rusya’nın nükleer enerji alanındaki iş birliğinin güçleneceğine dair önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
İRAN’IN HÜRMÜZGAN EYALETİNE BAĞLI SİRİK KENTİNDE DÖRT NÜKLEER SANTRAL ÜNİTESİNİN İNŞASINI ÖNGÖREN 25 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA, İRAN VE RUSYA ARASINDA İMZALANDI. SANTRALLERİN TOPLAM ELEKTRİK ÜRETİM KAPASİTESİNİN 5 BİN 20 MEGAVAT OLACAĞI BİLDİRİLDİ.